Till senaste kommentaren

Kommande ev strejk Ryainair kabinpersonal i juli

Vi har sett att kabinpersonal på Ryanair ev kommer att strejka 25-26 juli och vi har bokat flyg till Spanien 26 juli med just Ryainair. Kommer våra flygbiljetter och pengarna vi betalt bara gå förlorade eller det finns möjlighet att bli ombokad utan ytterligare kostnader för oss eller få pengarna tillbaka? Ytterligare ersättning? Vi har bokat hembiljett med annat flygbolag.

Kommentarer

 • Hej Terese,

  Tack för din fråga.

  Om ett flygbolag väljer att ställa in ett flyg har de oavsett anledning en skyldighet att erbjuda dig som passagerare att välja mellan:
  • återbetalning för den del av biljetten som du inte har kunnat utnyttja
  • ombokning av resan så att du kommer fram så fort som möjligt
  • ombokning av resan till ett annat tillfälle som passar dig
  Under en eventuell försening som uppstår ska även flygbolaget erbjuda service i form av mat och dryck i proportion till förseningen samt hotellrum om övernattning blir nödvändigt.

  Förutom rättigheterna ovan har man även som resenär som utgångspunkt rätt till så kallad schablonersättning om flyget blir försenat. Strejk skulle emellertid kunna ses som en extraordinär omständighet som skulle kunna frita flygbolaget från att betala schablonersättning. Det finns även undantag då resenär i god tid innan resa har fått meddelande om att flyget var inställt. Möjligheterna att få ersättning för andra typer av kostnader som är en direkt följd av händelsen kan också påverkas om flyget ställs in på grund av en händelse utanför flygbolagets kontroll.

  På vår hemsida kan du läsa mer om vad du kan ha rätt till om ditt flyg kommer att ställas in, samt i vilka fall strejk kan inverka på din rätt till ersättning.

  Du kan även i vår Flygkalkylator få information om vad du kan ha rätt till.

  Med vänlig hälsning
  Robin Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.