Till senaste kommentaren

Brussels Airlines kräver in bankkontouppgifter innan de fattat beslut om ersättning

Hej
Vår flight ställdes in p.g.a. teknik efter att vi hade checkat in på Landvetter. Vi blev ombokade och fick en 18 timmars försening samt fick betala en extra hotellnatt. Jag har ansökt om ersättning och ser att vi har rätt till 400 € per person plus ersättning för hotell m.m.
Brussels Airline svarar nu att de endast kan hantera ärendet om de får våra bankontouppgifter. Jag har sagt att de får bankkontouppgifter när jag har fått besked om kompensation. Men det går de inte med på. Vad har våra bankonton med själva beslutet att göra tänker jag? De har alla underlag de behöver för att fatta beslut. Jag vill inte hamna i en situation där de betalar ut en struntsumma och sedan säger att ärendet är stängt? Vad rekommenderar ni?

Vänlig hälsning
Jenny

Kommentarer

 • Hej Jenny,

  Tack för din fråga.

  Det är inte ovanligt att företag generellt vill ha samtliga uppgifter tillgängliga när de hanterar ett ärende och detta sker ofta för att handläggningen ska ske effektivt. Det stämmer förvisso som du skriver att flygbolaget inte borde behöva era bankuppgifter för att kunna ta ställning till anledningen till förseningen och er rätt till ersättning, men mitt råd skulle vara att tillhandahålla uppgifterna för att de ska börja hantera ärendet.

  Skulle ni sedan få ett besked om att flygbolaget om att de inte anser sig skyldiga att betala hela summan och ni inte håller med i denna kan ni i första hand ifrågasätta deras bedömning, men ni har även möjligheten att vända er till oss på Konsument Europa för vidare assistans, alternativt gå vidare till en National Enforcement Body för prövning. Att ni skulle få viss ersättning hindrar er alltså inte att få prövning i huruvida ni har rätt till full ersättning och en utbetalning innebär alltså inte att ärendet är avslutat.

  Mitt råd skulle alltså vara att tillhandahålla bankuppgifterna för att detta troligen skulle påskynda Brussels Airlines hantering och att om ni får ett besked ni inte är nöjda med i sådant fall går vidare med ärendet. Tänk även på att dokumentera all kontakt ni har, alltså att ni sparar alla e-postmeddelanden och liknande.

  Med vänlig hälsning
  Robin Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.