Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Oskäliga avtalsvillkor i samband med biluthyrning, Vad kan jag som konsument göra?

Hej!

Jag och mina vänner tänkte att det skulle vara kul att hyra en bil under vår semester. Vi gjorde detta på rentalcars.com

Vad som framgick under bokningsprocessen var att totala hyran skulle bli 3135kr. Detta med full försäkring, gratis km och avgift för förare under 25 år.

I det finstilta i kontraktet framgår det dock att de tar betalt 0.45 € per km man kör (vilket uppenbart motstrider gratis km) och att vi ska erlägga en deposition på 1180 € samt hyra av transponder för 1,80€ per dag.

Andra kunder berättar även om att man måste betala 300€ för en obligatorisk försäkring som täcker ifall deras bil går sönder, utan att man själv har orsakat skadan. Varför skulle de hyra ut en bil som riskerar att haverera?

Vad som egentligen skulle kosta 3135kr blir nu egentligen mycket mer än det dubbla och jag måste dessutom ligga ute med nästan 12 000 kr. Hur kan detta inte framgå tydligare under bokningsprocessen??

Detta är villkor som vilken hyreskund som helst inte skulle vilja gå med på. Jag förstår att det är mitt ansvar att kolla upp villkoren i förväg men jag anser det vara grovt vilseledande att behandla sina kunder på det här viset. Jag måste nu betala 1300 kr för att säga upp bokningen som jag annars aldrig hade tagit om jag vetat om dess sanna villkor.

Vad kan jag som konsument göra i detta fallet?

Tack på förhand. // Joen

Kommentarer

 • Hej Joen,

  Tack för din fråga.

  Det är vanligt förekommande att konsumenter upptäcker i efterhand att hyresavgiften blir högre än vad som framgick vid bokningen. Vilket oftast beror på kostnader för exempelvis tilläggsförsäkringar, efterdebiteringar m.m.

  Huvudregeln är att avtal ska hållas, att konsumenten blir bunden av avtalet om denne går med på biluthyrningsföretagets avtalsvillkor. Det är därför viktigt att läsa avtalsvillkoren noggrant då det inte finns särskilda konsumentskyddsregler som reglerar vad som får stå i ett hyresavtal om lösa saker.

  På vår webbsida kan du läsa mer om att hyra bil och om klagomålen på hyrbilar.

  Med vänlig hälsning,
  Djenifer Dimbu
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.