Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Ångra köp av sprit?

Beställde sprit på bodegashop.se. Ångrade mig när jag kollade spritskatten, som gjorde affären olönsam. Bodegashop svarade min ångeranmälan:
”Vi säljer fritt vårt lager i Spanien och du bokar själv frakten Varorna tillhör kunden när de lämnat lagret”
De menar därför att jag inte kan ångra köpet och få pengarna tillbaka såvida de inte får varorna tillbaka.
Hur är det med detta juridiskt sett?

Kommentarer

 • Hej Thomas,

  Tack för att du kontaktar oss. Vid köp på distans har man i regel rätt att ångra köpet inom 14 dagar från den dagen man får varan levererad. Eftersom företaget  i ditt fall inte ordnar leveransen, triggar inte leveransen fristen utan när fraktföretaget, som du anlitar, hämtar varan.

  Du får meddela att du ångrar dig och har sedan 14 dagar på dig att skicka tillbaka varan. Säljaren ska sedan återbetala pengarna inom 14 dagar, men säljaren har rätt att hålla inne återbetalningen tills varan har kommit säljaren åter tillhanda eller om konsumenten har visat att varan har sänts tillbaka.

  I vissa fall är ångerrätten undantagen, så till exempel om avtalet avser alkoholhaltig dryck till ett bestämt pris, när leverans inte kan ske inom 30 dagar och värdet på drycken vid leveransen beror på sådana svängningar på marknaden som näringsidkaren inte kan påverka.

  Om i ditt fall leveransen (avhämtning) skulle ha skett inom 30 dagar, lär undantaget inte gälla och du har rätt att ångra dig.

  För att svara konkret på din fråga: du får ångra köpet, men pengarna får du tillbaka så snart säljaren får tillbaka varan. Eftersom frakten inte ingick i avtalet med säljaren, måste du ordna och betala för frakten och även för returfrakten.

  Med vänlig hälsning,
  Iwona Juridisk rådgivare, Konsument Europa
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.