Till senaste kommentaren

Vad anses som lagligt..eller olagligt.

Vad är definitionen av lagligt och olagligt? Kan man anta att det man gör är lagligt så länge det inte står i lagtexten att det är olagligt eller ska man anta att det man gör är olagligt eftersom det inte står att det är lagligt i lagtexten?

Kommentarer

 • Hej KC,

  Konkurrensverket är tillsynsmyndighet över konkurrens- och upphandlingslagstiftningen och har därmed endast möjlighet att göra uttalanden och bedömningar om frågor som faller inom myndighetens tillsynsområde. Upplysningsvis kan dock nämnas att legalitetsprincipen är en allmän rättssäkerhetsprincip som innebär att ingen kan straffas utan lagstöd.

  Vänliga Hälsningar,
  Alexander Upphandlings- och konkurrensrättsjurist
 • Tack för svar. Om en jurist som företräder UM tolkar det som att man får enligt LOU och en annan jurist (som företräder anbudsgivare) tolkar att man inte får enligt LOU. Vad gäller då? Hänvisar man till rättsfall och prejudikat ? för att motbevisa varandra?

  KC
 • Det som kan hända är att man genomför en otillåten direktupphandling som i sin tur kan komma att prövas av domstol. Det blir då upp till domstolen att pröva om inköpet eller vad det rör om var tillåtet eller inte.

  Vänligen
  Martin Bäckström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.