Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Tillverkare/leverantör frågar om slutkund.

Hej,
Jag jobbar på en grossistfirma.Gammal hävd i vår bransch är att tillverkaren/huvudleverantören frågar vem slutkunden är. Enligt dem själva är det för att de ska kunna ge "rätt" pris, samt för att veta om någon konkurrent till mig redan har frågat om samma affär. Några aktörer anser även att de skall sätta priset till slutkund och att vi som grossister enbart får 3-5 procent som avans på givet pris. Detta kan ju inte vara rätt enligt dagens lagar och regler?
Fredrik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Fredrik

  Tack för din fråga till Konkurrensverket.

  Enligt konkurrensreglerna är det tillåtet för en leverantör att rekommendera ett pris för nästa led, exempelvis en återförsäljare. Det är även okej för en återförsäljare att hörsamma en sådan rekommendation, dvs. ta pris som leverantören rekommenderat. Däremot är normalt förbjudet att fastställa/diktera priset för nästa led. En återförsäljare ska således som huvudregel vara fri att själv bestämma slutkundspriset.

  Vi får många frågor kring vertikala avtal (s.k. distributionsavtal) och har därför tagit fram en interaktiv (klickbar) vägledning, se bifogad länk:
  http://www.konkurrensverket.se/konkurrens/om-konkurrensreglerna/samarbete-som-begransar-konkurrensen/vertikala-samarbeten/vagledning-om-distributionsavtal/

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd
 • Hej,

  Tack för svar. När leverantören kräver att få veta slutkunden, vad gäller då? Har jag lagligt stöd att säga nej? Vem som är min kund borde ju min leverantör inte bry sig om.
  Fredrik
 • Hej igen Fredrik

  Det är såvitt jag förstår inte ovanligt att grossister lämnar information "uppåt", dvs. till tillverkare/leverantörer. Det förekommer även att leverantörer bestämmer villkor för slutkund men att grossisten rent praktiskt svarar för leveransen.

  Min preliminära slutsats och svar på din fråga är att önskemål/krav om information om slutkund - sett isolerat - troligen inte strider mot konkurrenslagen. Om ett sådant krav skulle ge upphov till exempelvis en prisstyrning som medför att leverantörer systematiskt fastställer priset för nästa led, så kan detta utgöra ett konkurrensrättsligt problem (se mitt tidigare svar).

  Med vänlig hälsning
  Peter

  Peter Konkurrensråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.