Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Statlig myndighet / Statligt Bolag

Hej,
Har tagit del av KKV:s Ställningstagande 2018:1, 514/2018 som handlar om statlig myndighets anskaffning från en annan statlig myndighet.

Anses även statligt ägda bolag ingå i rättssubjektet Staten och att därmed en anskaffning mellan det statligt ägda bolaget och en statlig myndighet inte ska omfattas av upphandlingsregelverket?

Kommentarer

 • Hej Anders

  Tack för din fråga till Konkurrensverket.

  Svaret på din fråga är nej. Det är bara statliga myndigheter som ingår i rättssubjektet staten.

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd
 • Hej
  Fortsättning på samma typ av frågeställning i och med ställningstagandet ovan.
  Har ett fall där en kommun myndighetssamverkar med Statlig förvaltningsmyndighet. Är detta ok? Eller finns laglig väg att runda upphandling för dessa myndigheter?

  //A
  Anders
 • Hej Anders,

  En upphandlande myndighet är enligt huvudregeln skyldig att upphandla enligt upphandlingsreglerna om det rör sig om en anskaffning av varor, tjänster eller byggentreprenad genom tilldelning av kontrakt. Om det handlar om en anskaffning och ett kontrakt så är alltså huvudregeln att det ska annonseras och konkurrensutsättas. Detta framgår av 1 kap. 2 § LOU.

  Ett undantag från skyldigheten att upphandla enligt upphandlingsreglerna finns i 3 kap. 17-18 §§ LOU som undantar vissa samarbeten mellan upphandlande myndigheter. Du kan läsa mer om samarbetsavtal mellan upphandlande myndigheter på Upphandlingsmyndighetens hemsida  eller i deras rapport.
  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.