Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Starta eget och hyra ut mig själv

Hej jag jobbar åt ett bemanningsföretag som hyr ut mig åt ett it företag. Nu har jag fått frågan att starta eget och fakturera företaget, alltså hyra ut mig själv. Går detta emot konkurrenslagen om jag jobbar min uppsägningstid ut?

Jag har ingen position där jag sitter på massor med företagsinformation
Marcus Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marcus & tack för din fråga till Konkurrensverket.

  Den 1 juli 2004 togs Konkurrensverkets möjligheter att meddela icke-ingripandebesked och individuella undantag enligt konkurrenslagen bort genom lagen (2004:409) om ändring i konkurrenslagen (1993:20). I förarbetena till lag (2004:409) anges att företag framgent själva ska bedöma om deras avtal och förfaranden är förenliga med konkurrensreglerna (se prop. 2003/04:80, sid 72-80). Sedan den 1 juli 2004 lämnar Konkurrensverket därför inte några förhandsbesked.

  Det kan dock vara klokt att som anställd se över vilka villkor som gäller enligt anställningsvillkoren med sin nuvarande arbetsgivare.

  Med vänlig hälsning
  Peter

  Peter Konkurrensråd
 • Enligt anställningsavtalet så får jag inte arbeta för tidigare arbetsgivare på 2 år. Men kan detta verkligen gälla i detta fall? Förstår att ni inte kan ge ut något giltigt besked men funderar på om det är värt att starta trots att företaget hotar med att ta det till rätten.
  Marcus
 • Hej Marcus

  För din information finns det ett undantag i konkurrenslagen som lyder enligt följande i 1 kap. 2 §:
  "Lagen är inte tillämplig på överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare om lön eller andra anställningsvillkor."

  Mycket talar för att denna undantagsparagraf skulle kunna vara tillämplig i ditt fall. Mitt uttalande ersätter inte juridiska rådgivning från advokat med kompetens i arbetsrätt/affärsjuridik.

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.