Till senaste kommentaren

Räkna på jobbet innan det kommer ut, åt kommunen

Kan en kommun, låta en byggentreprenör räkna på jobbet innan det kommer ut på offentlig upphandling, för kommunens räkning då de önskat få en uppfattning om kostnader och direkt därefter låta entreprenören deltaga i upphandlingen.
där entreprenören sedan även vinner upphandlingen. Samt om det händer två gånger på raken mellan samma kommun och entreprenör.
Där kommunen ej låtit någon veta att entreprenören räknat på entreprenaderna innan (Totalentreprenader).

Entreprenören har då fått mycket längre tid på sig än övriga när handlingarna kommit ut i offentlig upphandling.
J-O Karlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej J-O!

  Det är ofta positivt att den upphandlande myndigheten inför en upphandling för en dialog med marknaden för att därigenom få bättre kännedom om de produkter och lösningar som står till buds. Det är dock viktigt att den upphandlande myndigheten inte ger den leverantör som man fört dialog med en otillbörlig fördel när upphandlingen väl annonserats då detta skulle kunna strida mot likabehandlingsprincipen.

  Vill du läsa mer om detta föreslår jag att du läser följande inlägg från Upphandlingsmyndighetens frågeforum: https://frageportalen.upphandlingsmyndigheten.se/org/upphandlingsmyndigheten/d/likabehandlingsprincipen-budgetoffert/.

  Vänligen

  Martin Jurist
 • Tack
  Att kommunen då låtit den lokale entreprenören (som förövrigt har ramavtal med kommunen på Byggservice) som deltagit i upphandlingen och vunnit entreprenaden hade fått handlingarna innan upphandlingen skett, räknat på projektet åt kommunen för att de skall veta vad det ev. kommer kosta (istället för att låta en kalkylfirma göra det eller entreprenör på annan ort), har uppenbarligen fått mycket längre tid på sig än övriga entreprenörer och kommunen brutit mot likabehandlingsprincipen. Kommunen har genomfört detta upprepade ggr och entreprenören har vunnit upphandlingen båda gångerna.

  Eftersom entreprenaderna är slutförda och slutbesiktigade, hur kan kommunen bli bestraffade i efterhand av dessa slag. Entreprenad summorna är inom 30 mkr per projekt och flertalet entreprenörer har lämnat anbud och blivit åsamkade av detta.
  J-O Karlsson
 • Vilka möjligheter som finns för att angripa upphandlingen beror på när upphandlingen skedde. I det här fallet så låter det som att upphandlingen genomförts för viss tid tillbaka och då har leverantörerna en möjlighet att kräva skadestånd. Om det finns en rätt till skadestånd är en fråga som får bedömas från fall till fall. Se detta inlägg från Upphandlingsmyndigheten: https://frageportalen.upphandlingsmyndigheten.se/org/upphandlingsmyndigheten/d/kan-en-leverantor-begara-skadestand-om-den-upphand/.

  Om det är fråga om en överträdelse av upphandlingslagstiftningen kan även Konkurrensverket utöva tillsyn och t.ex. rikta kritik. Du kan läsa mer om hur man lämnar tips till oss och våra prioriteringar på följande sida: http://www.konkurrensverket.se/upphandling/tipsa-oss-om-upphandlingsproblem/.

  Vänligen
  Martin Jurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.