Till senaste kommentaren

Otilåten direktupphandlingar - felaktig tolkning av ramavtal

Om det framkommit internt att man ingått i flera otillåtna upphandling pga av feltolkning av ett ramavtal, vad gör man då? Räcker det att man säger upp dessa avtalet för att det skall bli rätt? Eller kör man på tills dessa avtal löpt ut?

Kommentarer

 • Hej Peter!

  Det finns flera aspekter av din fråga, de tydligaste är den upphandlingsrättsliga aspekten (vad som gäller enligt upphandlingsreglerna) och den avtalsrättsliga aspekten (vad som gäller civilrättsligt).

  Vad gäller den avtalsrättsliga aspekten så reglerar eventuellt ingångna avtal mellan en upphandlande myndighet och en leverantör förehavandena sinsemellan. En uppsägning av ett avtal behöver som utgångspunkt ha stöd i avtalet. Förutsättningarna för en civilrättslig uppsägning får då bedömas från fall till fall. Detta har inte Konkurrensverket något att göra med.

  Vad gäller den upphandlingsrättsliga aspekten så kan det inledningsvis nämnas att Konkurrensverket är tillsynsmyndighet över upphandlingsreglerna och vi har såldes att göra med denna aspekt.

  Om en upphandlande myndighet ingått flera otillåtna direktupphandlingar så anser vi att man bör upphandla dessa avtal på ett korrekt sätt för att det ska bli rätt. En upphandling bör ske så snart det är möjligt.

  Vänligen

  Martin Bäckström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.