Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mobilatjänster

Hej!

Swish dominerar marknaden för mobilabetalningar i Sverige. Det är storbankerna som äger Swish, och det är bankerna själv som väljer vilka tjänster de ska erbjuda. Problemet som jag ser det är att bankerna väldigt sällan erbjuder någon annan betallösning än just Swish. Jag tror att bankerna gör detta medvetet för att gynna Swish och sig själva. Ett exemple på det är Danske Bank som är en av Ägarna till Swish, dem erbjuder Apple Pay i Storbritannien men inte i Sverige. Är det verkligen tillåtet enligt  konkurrenslagar och EU regler att gynna sin egen verksamhet på ett så dominerande sätt?

Mvh
Tommy

Kommentarer

 • Hej Tommy

  Konkurrensverket kan inte lämna förhandsliknade besked i konkurrensrättsliga frågor som vi inte själva utrett. Såvitt jag känner till så var det ursprungligen de fyr storbankerna i Sverige som utvecklade tjänsten Swish, men nu är det ett stort antal andra banker som också är anslutna. Vidare finns det flera alternativa betaltjänster som handlare och slutkunder kan välja såsom Izettle och Klarna. Sammantaget talar dessa omständigheter emot att företeelsen Swish skulle utgöra ett stort konkurrensproblem på den svenska marknaden.

  Du kan läsa mer om vårt uppdrag, konkurrenslagen samt hur vi prioriterar frågor inom ramen för vår konkurrenstillsyn på vår webbplats, www.konkurrensverket.se.

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.