Till senaste kommentaren

Konkurrerande verksamhet till ideell förening

Hej, jag är hundinstruktör i en ideell förening sen flera år tillbaka och det är mitt stora fritidsintresse med hund. Därför har jag nu tänkt starta en hobbyverksamhet (enligt skatteverkets def) där jag också kommer erbjuda mina instuktörskunskaper i form av en onlinebaserad kurs. Min fråga är, kan man påstå att min hobbyverksamhet blir en konkurrerande verksamhet till den ideella föreningen? Kan man ens prata om sånt utan anställning och endast vid ideellt engagemang? Jag har ju ett vanligt jobb och där är jag ju anställd och då följer ju bla att jag på min fritid inte kan bedriva en konkurrerande verksamhet men detta är ju ganska långt ifrån samma sak och jag undrar egentligen vad som räknas som konkurrerande samt om ideella föreningar kan se medlemmars engagemang så?

Kommentarer

 • Hej Isabelle!

  Tack för ditt inlägg i vårt frågeforum. Mig veterligen finns ingen vedertagen definition av vad som är konkurrerande verksamhet, men en utgångspunkt kan vara att du tittar på om ni slåss om samma kunder och att sälja samma sak/tjänst. Om svaret är ja, så skulle säga att ni bedriver konkurrerande verksamhet med varandra.

  Vänligen
  Martin Bäckström
 • Men en ideell förening som verkar för att folk med samma intresse ska samlas och som inte är vinstdrivande kan väl inte ha kunder? De har ju medlemmar och om man då inte erbjuder en annan förening där de kan bli medlemmar så konkurrerar man ju inte om medlemmarna?
  Isabelle
 • Det beror nog på. Man kan t.ex. tänka sig att en idrottsförening, som i och för sig är ideell, säljer rättigheten att sända föreningen matcher. Då har man åtminstone kunder i form av de som köper de aktuella sändningsrättigheterna.

  En ideell förening både kan och får bedriva viss näringsverksamhet och kan då ha kunder.

  Du kan läsa mer om detta på Skatteverkets hemsida: https://skatteverket.se/foretagochorganisationer/foreningar/ideellforening.4.6a6688231259309ff1f800028215.html.
  Martin Bäckström
 • Okej, inte relevant i detta fallet, då det inte är situationen (beskriven ovan).
  Jag fick ett anpassat svar från skatteverket.
  Tack för din tid
  Isabelle

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.