Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kommun och kommunalt bolag

Hej, jag har ett par frågor gällande vad vi som kommun får sälja till våra kommunala bolag. Vi tillhandahåller IT-drift och IT-support till ett av våra kommunala bolag. Det rör sig om ca 50 användare och lika många datorer. Det kommunala bolaget är namngivet som en avropande part i alla våra ramavtal och betalar således de priser som gäller för dem. De får alltså inte "kommunala priser" från våra leverantörer.

1. Får vi sälja IT-support med egen kommunalt anställd personal till dem? De köper in datorer och tillbehör via oss och vi installerar dessa och levererar dem på plats. Det handlar även om direkt användarsupport via telefon eller på plats.

2. Får de ingå i vår IT-miljö med drift på samma sätt som övriga kommunen. DVS de har sina servrar i våra rack, de går via vårt fastighetsnät, via vår Internetuppkoppling, de nyttjar våra övervakningssystem etc.

Mvh

/Christer

Kommentarer

 • Hej Christer

  Tack för dina frågor till Konkurrensverket.

  Den första frågan kan aktualisera reglerna om konkurrensbegränsande offentligt säljverksamhet (jmfr 3 kap. 27 § konkurrenslagen).Jag bifogar länk med en interaktiv vägledning:
  https://kundo.se/org/konkurrensverket/d/kommun-och-kommunalt-bolag/ 

  Den andra frågan synes handla om en avtalsrättslig fråga men där Teckal-domen skulle kunna vara relevant. Teckal eller det så kallade in house-undantaget innebär att om t.ex. en kommun utövar kontroll över sitt bolag och bolaget i sin tur försörjer den egna kommunen med merparten av sin försäljning så är bägge kriterierna uppfyllda (då gäller inte upphandlingsplikt för tilldelning av kontraktet ifråga).

  Du får gärna hör av dig till mig om något är oklart.

  Med vänlig hälsning
  Peter
  08-700 16 34

  Peter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.