Till senaste kommentaren

Kartellbildning på bilförsäkring?

För lite mer än ett år sedan jämförde jag försäkring på min nya Tesla Model 3. Vid det tillfället gick det att hitta pris online på alla försäkringsbolag och prisjämförelsesidor. När jag nu gör motsvarande jämförelse kan jag inte hitta pris någonstans online på en försäkring? Orsaken till min jämförelse var att premien hade gått upp med 60%. Min känsla är att bolagen har kommit överens om borttagande om att visa pris online samt kombinerat med en kraftig premiehöjning vilket jag anser är väldigt effektivt för att sätta marknadskrafterna ur spel? Kan det fungera så här i försäkringsbranschen och är det verkligen tillåtet?
David B Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Detta är inget som Konkurrensverket har utrett, så vi kan inte uttala oss om vad som hänt utan endast generellt.

  Karteller kan bestå i att konkurrenter kommer överens om vilka priser de ska ta, eller koordinerar prisökningar. Det kan också bestå i att konkurrenterna delar med sig av affärskänslig information till varandra. Marknadsföring och marknadsföringsstrategier kan vara sådan information som konkurrenter inte får dela med sig till varandra.

  Att upptäcka och lagföra karteller är en prioriterad uppgift för Konkurrensverket. För att kunna fastställa olagligt samarbete krävs dock mer än bara observationer om t.ex. likartade priser och villkor eller liknande tekniska lösningar. På vissa områden kan det exempelvis vara relativt enkelt för konkurrenter att bevaka varandras prissättning och agerande och detta kan leda till s.k. parallellt beteende, som inte kräver avtal eller kontakter mellan företagen.

  För att vi ska kunna prioritera en granskning av en påstådd kartell krävs en tillräckligt tydlig indikation om att konkurrenter faktiskt har träffats och avtalat om priser, villkor eller delat upp marknaden sinsemellan. Enbart observationer om att företag tillämpar likartad prissättning, likartade villkor eller tekniska lösningar är normalt otillräckligt för att hävda kartellbildning. Vi tar dock självfallet tacksamt emot sådana uppgifter.

  Hur vi spanar efter karteller eller inom vilka områden vi planerar för framtida insatser är inte något som vi diskuterar med utomstående. Skälet är att en sådan öppenhet kring vår kartellbekämpning skulle försvåra våra möjligheter att säkra bevis.
  Martin Bäckström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.