Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Insider


Om man gör ett upphandlingsunderlag för ett större projekt och i detta projekt finns en produkt i stort antalet som skall renoveras vilket kräver flera komponenter, samt ett företag/specialist som gör renovering. En av flera komponenter får anses vara av stort värde för den renoverade produkten och värdet av den aktuella produkten är mycket lämplig att konkurrensutsätta med ett värde av ca 20 000 miljoner .
Men man väljer ändå att sätta ihop ett paket av renoveringen för företag/specialist för att bl,a dölja den aktuella produkten för att slippa konkurrensutsättning och man vill minska insyn då företaget som gör aktuell produkt har en dålig ekonomisk situation. Om detta sedan tas fram av en person som är med och styr upphandlingsunderlaget till en form av ett paket som presenteras till leverantörer inom ett ramavtal. I princip en upphandling i upphandlingen. Tar man med i detta att Prop 2015/16:195 som är tänkt stycka upp upphandlingar för att öka på konkurrens och mer bolag att vara med så går man i rakt motsatt riktning.

Inte lätt att beskriva ovan tydligt. Men är ett agerande enligt ovan korrekt? i så fall varför inte?

Kommentarer

 • Hej Joakim!

  Tack för ditt inlägg i vårt frågeforum.

  Det är svårt att ge något rakt svar på din fråga om agerandet är korrekt eller inte. Rent generellt kan man dock säga att man får inte styra en upphandling till viss leverantör om det inte finns sakliga skäl för det. Om man styr upphandlingen mot en viss leverantör riskerar det att bryta mot de grundläggande upphandlingsprinciperna, t.ex. om att leverantörer ska likabehandlas och att upphandlingsförfarandet ska vara öppet och transparent.

  När det gäller frågan om att dela upp kontrakt eller inte så kan du - för mer generell vägledning - läsa vår rapport från förra året:  Dela upp eller motivera i upphandlingen.

  Vänligen
  Martin Jurist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.