Fösprång för konsult

Hej! Vi har en företagsgruppering som driver ett ERUF-projekt och skulle upphandla en konsult för projektledningen. Ett av konsultföretagen i upphandlingen har tidigare arbetat i en förstudie till projektet och känner oss väl. I diskussion med Tillväxtverket menade de att denna konsult hade ett försprång gentemot andra konsulter i upphandlingen eftersom de var så väl instatta i vad projektet skulle handla om och kände företagen så väl. Därför kunde de inte delta i upphandlingen.

Jag kan förstå om man ser tecken på korruption, d.v.s. att vi skulle ge uppdraget till denna konsult eftersom vi kände dem så väl och därför ställde lägre krav eller accepterade ett högre pris. Men är att konsulten hade ett försprång ett giltigt skäl att diskvalifiecera ett anbud?

Idén med upphandlingsreglerna är väl att få mest ut av de offentliga medlen och att då diskvalificera den mest lämpade just för att den är bättre lämpad än övriga känns märkligt. Det leder ju till att det offentliga får mindre för pengarna...

Jag hittar referenser till "otillbörliga konkurrensfördelar" och antagligen är det detta det gäller. Finns det någon lagtext kring detta och kan ni förklara vad det betyder?

Joakim Byström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.