Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får jag konkurrera med landstinget/regionen ?

Hej
Jag är läkare som gick amerikanska smärtläkarutbildningar på 1980-talet och lärde mig att bota sjukdomar som beror på en nervskada som man kan reparera på två veckor och därmed bota två miljoner individer i Sverige.
Nu planerar jag en verksamhet som ska konkurrera med de svenska landstingen/regionerna.
Är det tillåtet eller förbjudet?
Tomas Ekström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Tomas & tack för din fråga till Konkurrensverket.

  Frågan om etablering av läkartjänster är enligt min bedömning inte konkurrensrättslig utan snarare vilka behörighetsregler som gäller inom ditt område. Mitt förslag är att du vänder dig Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som bland annat hanterar frågor om tillstånd på den svenska sjukvårdsmarknaden. Hur det fungerar i olika landsting kanske Sveriges kommuner och landsting SKL) kan bidra med.

  Du kan läsa mer om vårt uppdrag på vår hemsida: www.konkurrensverket.se

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd
 • Hej!
  Tack för svar, dessvärre på något annat än jag vill veta.
  Landstingen/regionerna har en dominerande ställning på sjukvårdsmarknaden men inte monopol såvitt jag vet. Jag är läkare och har ett företag med amerikanska metoder som helt botar 70% av patienterna och vi kan expandera och ta marknadsandelar med metoder som är mycket bättre och till lägre kostnad.
  Nästa fråga är om skattemedel, som medborgarna har betalat, ska gå och fördelas genom den dominerande aktören på marknaden.
  Kan man få pröva det i Europadomstolen?
  Hälsningar Tomas
  Tomas Ekström
 • Hej Tomas

  Som jag nämnde i mitt tidigare svar så bedömer jag att frågan om etablering av läkartjänster inte är av konkurrensrättslig natur och därför faller utanför vårt uppdrag.

  Dina frågor om hur svensk sjukvård är organiserad/finansierad bör SKL eller relevant branschorganisation kunna besvara eller lämna närmare vägledning om.

  För att få hjälp med din avslutande fråga hur en eventuell talan till Europadomstolen kan utformas, föreslår jag att du i så fall kontaktar ett juridiskt ombud alternativt vänder dig till relevant branschorganisation.

  Med vänlig hälsning
  Peter
  Peter Konkurrensråd

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.