Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Direktupphandling Pilotprojekt

Hej!
Jag undrar om en aktör som är underställd LOU får lov att direktupphandla en teknisk lösning av en entreprenör ett pilotprojekt på en mindre anläggning i syfte att utvärdera om det är den lösningen som ska upphandlas senare i större omfattning på flera anläggningar i en "riktig" upphandling (då den totala omfattningen är av en betydande summa), eller om de ska titta vidare och välja en annan teknisk lösning istället. Ett test av en teknisk lösning helt enkelt.
Om detta är tillåtet, vad är det då som gäller i övrigt med beloppsgränser etc. (Givetvis utgår jag ifrån att pilotprojektet ligger en bra bit under direktupphandlingsgränsen).
Jonas Gregor Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jonas!

  Tack för din fråga!

  Så länge pilotstudien är avgränsad det senare projektet är det helt ok att upphandla en sådan separat. Förutsatt att pilotprojektets värde understiger gränsen för direktupphandling behöver den inte konkurrensutsättas enligt LOU.

  Med vänlig hälsning,

  Magnus
  Magnus
 • Hej igen.
  En följdfråga. Hur avgränsar man då eller vad menar ni med avgränsning?
  Om det efter testet visar sig att det är den lösningen man vill upphandla, då måste det åtminstone rent tekniskt gå att koppla ihop systemen i fastigheterna, annars tappar man ju funktionen.

  Jonas Gregor
 • Hej igen Jonas!

  Vanligtvis när det genomförs en pilotstudie sker detta för att undersöka vilka marknadslösningar som finns innan en anskaffning sker. Vid en senare annonsering måste förstås den upphandlande myndigheten förhålla sig till de upphandlingsrättsliga principerna, bl.a. får inte upphandlingsdokumenten riktas mot en viss på förhand utvald leverantör.

  Magnus
  Magnus

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.