Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

BankID - måste skaffa konto hos en av stora bankerna - snedvridning av konkurrensen

Hej!
Ingenting fungerar längre utan BankID. Har skaffat skatteverkets IDkort med e-legitimation för att komma vidare men tydligen räcker det oftast inte. T.ex. när jag vill betala något på nätet. Verified by visa gick tidigare med sms-kod men nu vill de ha BankID. Har försökt skaffa BankID utan att öppna ett konto hos en av stora bankerna men det går tydligen inte. Bankerna vill att jag öppnar ett konto (som jag behöver betala för) och att det kommer in pengar på kontot regelbundet. Jag har en internetbank som tyvärr inte erbjuder BankID. Jag är alltså tvungen att öppna ett konto hos en av stora bankerna. För att det krävs att mina pengar kommer dit också så kan jag lika gärna stänga kontot hos min internetbank. Jag tycker det är snedvridning av konkurrensen då det stödja bara de stora bankerna. Vad säger ni?
Hälsningar Gavia

Kommentarer

 • Hej Gavia

  Tack för din e-post till Konkurrensverket.

  Vår uppgift är att arbeta för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna samt en effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. I detta ingår bl.a. att spåra upp och beivra allvarliga överträdelser av konkurrensreglerna, t.ex. missbruk av dominerande ställning eller karteller. Det är först när det finns förhållandevis tydliga indikationer på en överträdelse av konkurrensreglerna som Konkurrensverket kan agera.

  Inom ramen för vårt konkurrenspolitiska uppdrag har vi framfört följande:
  "När det gäller just digital legitimering hade Konkurrensverket gärna sett att det även fanns en statligt utfärdad e-legitimation på plats,likt i merparten av de europeiska länderna. Detta eftersom kundautentisering är en mycket viktig del av betaltjänstmarknadens funktionssätt överlag och för tredjepartaktörernas möjligheter att verka på marknaden." (Källa: Betaltjänstmarknaden i Sverige, rapport 2017:7, sid 63 f) 

  Som konkurrensvårdande myndighet delar vi din kritiska uppfattning. Vi har därför förordad att staten tar fram ett alternativ till e-legitimation.

  Du kan läsa mer om vårt uppdrag och konkurrensreglerna på vår hemsida: http://www.konkurrensverket.se/.
  Peter
 • Tack för svaret. Ger hopp att ni också reagerat på detta. Ett statligt alternativ är en bra idé tycker jag. Ett alternativ till BankID då - för med e-legitimationen jag har kommer jag ju inget vart heller.
  Ert framförande var ganska nyligen - juli 2017 - när tror ni händer någonting? Hur mycket tålamod behöver jag ha? Har slingrat mig i några år redan. Men känns allt jobbigare.
  Och nu när "alla" har swish som även det inte kan skaffas med min bank känner jag mig ännu mer begränsade.
  Gavia
 • Inte nog med att man måste vara kund hos en av storbankerna, man måste också använda ett av dem sanktionerat operativsystem! Varken min dator eller telefon har något sådant.
  Linus
 • En familjemedlem har ett stort problem, han får inget konto på någon bank eftersom han har   anmärkning, och har man inget konto får man inget Bank-ID ,eventuellt kommer han att få ett konto ,till sin lön nu, med de har inget Bank-id ,och det ska man ha för stämplingen hos facket ,och till mycket annat .
  Enligt EU-s lagar ska ALLA ha rätt till att ha ett konto  ,men de stora bankerna nekar blankt, han har försökt med icabanken 7-8 ggr och han har även försökt med  Swedbank, Nordea , Handelsbanken ,  + några banker till ! Kanske Skatteverkets ID -kort för legitimation  funkar !
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.