Till senaste kommentaren

Hur fungerar nederbördsmängden per timme respektive per dygn?

Jag undrar om nederbördsmängderna, i tabellhuvudet står mm. Ibland är tiden 1 timme, ibland mer beroende på om prognosen ligger lite längre fram i tiden. Men är nederbördsmängden per timme eller är det för en längre period?

Kommentarer

 • Exakt! I tim-listan är nederbördsmängden som visas på varje timme den uppskattade regnmängden varje timme.
  Sandra Kundtjänst
 • Jag tycker frågan är mycket tydligt ställd och den får ändå ett svar som inte kan stämma. Jag förutsätter då att dygnsprognoserna skall gå ihop på något sätt med prognoserna för kortare tidsintervall. Som Sven skriver så anges inte varje timme i listan när prognosen är längre bort i tiden. I bifogade exempel anges var tredje timme. Om då regnmängden skall förstås som regnmängd per timme blir den totala regnmängden för 3 timmar förstås 3 gånger angivet värde. I bifogat exempel innebär det totalt 96 mm för intervallet 20.00. Långt mer än aktuell dygnsprognosens 52 mm. Redan det en hel del!
 • Hej!

  Jag förstår hur det kan uppfattas som förvirrande.

  Hur vi visar temperaturprognosen för dygnet och hur vi visar prognosen för timmar skiljer sig en aning. För dygnstemperaturen visar vi ett minimum- och ett maximumvärde för inom vilket spann temperaturen kan komma att röra sig mellan under dagen. Detta gör vi för att temperaturen ofta svänger mycket beroende på vad klockan är.

  För timprognosen ger vi en mer exakt uppskattning av temperaturen där vi tror oss kunna uppskatta temperaturen så exakt att vi inte använder ett intervall. Detta medför att det möjliga spann som faktiskt finns för denna timme inte redovisas.

  Därför är det lätt att tro att det är skillnad på tim- och dygnsprognosen vilket det faktiskt inte är, prognoserna bygger på samma meteorologiska data. Så länge temperaturen för timprognoserna håller sig inom min- och maximumgränsen för temperaturen under dagen borde alltså allt vara i sin ordning.

  Vi samarbetar med Foreca, som är en av de mest exakta leverantörerna av väderprognoser i världen, och det är vår grund till att ge så bra prognoser som möjligt.

  Vad som är viktigt att komma ihåg är att vi ger prognoser, vi kan inte säga exakt hur vädret kan bli, men vi kan visa på högsta troliga utfall. Därför kan det vara så att prognosen inte alltid stämmer överens med hur vädret faktiskt blir. Dock är det inte så att de är mindre träffsäkra nu, utan vi jobbar alltid på att kunna presentera så pass bra prognoser som möjligt.

 • Nu handlar ju frågan (både den ursprungliga och min) om nederbördsprognoser. Står också i rubriken. Då kan ni väl inte lämna ett svar som handlar om temperaturprognoser?!
 • Hej igen,

  Ber om ursäkt för att det känns otydligt. Meteorologer gör helt enkelt olika prognoser för dagar och timmar, så du kan inte plussa ihop timmarna och få en dag, det var poängen med den tidigare kommentaren.

  Vad det gäller regn-mängd så finns det en ytterligare sak att tänka på. Dygnets regnmängd står kvar i dagslistan trots att det är mitt på dagen. Så om det regnade på morgonen och du jämför dagslistan och timlistan mitt på dagen så kan regnmängden se helt olika ut.

 • Jag vet att dygnsvärdet för idag gäller hela dygnet och inte bara det som är kvar, men den här tråden har ingenting med det att göra eftersom det handlar om "lite längre fram" som Sven skrev. Det är då som timprognosen inte innehåller ett värde för varje timma utan ett värde för flera, i mitt exempel tre timmar i taget.

  Summan av de angivna värdena i mitt bifogade exempel är 51,6 mm. I dygnsprognosen står 52 mm. Med en rimlig avrundning går det alltså utmärkt att "plussa ihop" dygnsprognosen. Det skall mycket till för att det skall vara en slump.

  Om man däremot håller fast vid att regnmängden för varje tretimmarsperiod anges i mm per timme blir det totala värdet tre gånger så stort. Över 150 mm alltså. Det känns helt orimligt att orsaken till den skillnaden skulle vara att meteorologer gör olika prognoser för dygn och delar av samma dygn.
 • Hej fattar fortfarande inte hur regnmängden räknas på dygn kontra timrapporten? Ta som exempel för mig enebyberg i Danderyd den 3/10-18 skall enligt er prognos på dagar komma 0,1 mm men tittar jag på timmar ska det regna 4,6 mm? Hur räknar ni fram detta?
 • Hej!

  Precis som nämnt tidigare så kan man inte plussa ihop nederbördsmängden för tim-prognosen och få den sammanlagda mängden för hela dygnet, meteorologer gör helt enkelt olika prognoser för dagar och timmar.

  En prognos är en uppskattning av högst troliga utfall av vädret. Dygnsprognosen är en övergripande beskrivning för hela dygnet, medan tim-prognosen är mer specifik och därför kan ibland regnmängden vara mer timme för timme då den uppskattningen är mer specifik än den för hela dygnet.
 • Hej, tack för svar. Då kan vi alltså konstatera att era prognoser är mer eller mindre gissningar baserat på ingenting. För om meteorologen prognostiserar dygnets totala nederbörd till 0,1 mm för att sedan dela upp den prognosen i timmar till 4,6 mm. Så känns era prognoser inte särskilt seriösa, trist. Med vänliga hälsningar Björn
 • Hej igen,

  Självklart görs våra prognoser inte på gissning, vi baserar dem på meteorologisk data. Dock är det så att en prognos är just en prognos, ett utlåtande om högst troliga utfall, och går inte att säga exakt.

  Angående nederbördsmängden ser vi över ett bättre sätt att presentera den informationen på!
 • varför gör alla väderprognoser så långa prognoser när man nästan alltid misslyckas på dom korta Tex kl 2200 på kvällen tror man 5 till 10 mm regn nästa  förmiddag  kl 0800 är det helt plötsligt  solsken o inge regn på hela dagen.Händer nästan alltid i östra sveland varför  tar man inte höjd för att det är så på försommaren.Är det bara dataprognoser som inte tar hänsyn till gammal fakta
  christer frohm
 • Hej,

  Du kan läsa mer om varför prognosen inte alltid stämmer här:

  Varför stämmer inte prognosen?​​​
  Fanny

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.