Till senaste kommentaren

Jämförelseprognosen - frågor och svar

Tack för att positiv respons om jämförelseprognosen!

Här har vi samlat vanliga frågor:

Var hittar jag jämförelseprognosen?
Den ligger som en tredje flik på alla våra prognoser, bredvid 14 dagar och timmar!


Har ni bytt väderdata i alla era prognoser?
Nej, vi köper väderdata från Foreca och det kommer vi fortsätta med. Det är grunden till våra prognoser, och i jämförelseprognosen kan du jämföra våra prognoser med prognoser från Smhi och Yr.

Varför skiljer sig Klarts vanliga dagsprognoser från Klarts prognoser i jämförelseprognosen?
I vår vanliga dagsprognos visar vi max- och min temperatur för dagen. I jämförelseprognosen har vi valt att visa bara en siffra temperatur för att göra det lättare att jämföra med andra vädertjänster. Siffran och ikonen du ser är en väderprognos för mitt på dagen. Ofta är maxtemperaturen i vår vanliga prognos mitt på dagen, men inte alltid. Då kan det skilja sig några grader. Vad som definieras som mitt på dagen skiljer sig åt från de olika vädertjänsterna, och i vilken tidszon platsen är i.

Var hittar jag jämförelseprognos per timme?
I vår app kan du se tim-spann, om du klickar in på en dag. På vår webb kan du tyvärr inte göra det i dagsläget.  


Varför är prognosen som Klart visar för Smhi och Yr inte alltid samma som visas på deras egna hemsidor och appar?
Vi har gjort allt vi kan för att visa samma prognoser, men ibland kan det bli fel. Det kan bero på:

  • Uppdatering av hemsidor & appar. När något ändras i väderprognosen kan det ta olika lång tid för oss, Smhi och YR att uppdatera alla hemsidor och appar. Ibland uppdaterar de andra långsammare än oss, vilket leder till skillnad i prognosen.
  • Inte en exakt kopia. När vi hämtar väderdata från Smhi och YR finns det dokumentation som berättar hur det fungerar. Den har vi lusläst! Dock berättar den inte hur väderdata används på deras hemsidor och appar, vilket gör det svårt presentera data exakt som de gör.

Varför skiljer sig regnmängderna på Klart och Smhi?
När vi hämtar prognoser från Smhi och Yr räknar vi ihop regnmängden för alla timmar på dagen, och visar den totala mängden i en dagsprognos. Det har vi tillsammans bedömt är det bästa sättet att visa regnmängd på. Smhi redovisar inte hur de räknar dagens regn.

Får ni ta prognoser från Smhi och Yr?

Ja, det är öppen data som vi får använda! Prognos från Yr levereras av Norges Meteorologiska institut och NRK. Prognos från Smhi tillhandahållen enligt CC BY 4.0.

Hur har ni översatt ikonerna?
Vi har mappat väderikoner från Smhi och Yr till Klarts ikoner. När det saknades så har vi lagt till ikoner. Allt för att ge en så rätt bild av de olika väderprognoserna som möjligt.

Varför har inte SMHI väderprognos för utländska orter? 
SMHI levererar inte väderprognoser för utländska orter i den data som är öppen för oss att använda. De har alltså bara de prognoserna i sin egen tjänst.

Vi svarar gärna om ni har fler frågor, kommentera det här inlägget!
arm som pekar nedåt
Klart Kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.