Till senaste kommentaren

Jämförelseprognosen - frågor och svar

Vi har precis släppt en jämförelseprognos i vår iPhone-app där vi tagit in prognoser från Smhi och Yr för att jämföra med våra prognoser. Den släpps till några användare i taget så vi kan säkra att den fungerar som den ska, så den som väntar på något gott...

Här samlar vi vanliga frågor om jämförelseprognosen:

Var hittar jag jämförelseprognosen?
Den ligger som en tredje flik på alla våra prognoser, bredvid 14 dagar och timmar!


Har ni bytt väderdata i alla era prognoser?
Nej, vi köper väderdata från Foreca och det kommer vi fortsätta med. Det är grunden till våra prognoser, och i jämförelseprognosen kan du jämföra våra prognoser med prognoser från Smhi och Yr. 

Varför skiljer sig Klarts vanliga dagsprognoser från Klarts prognoser i jämförelseprognosen?
I vår vanliga dagsprognos visar vi max- och min temperatur för dagen. I jämförelseprognosen har vi valt att visa bara en siffra temperatur för att göra det lättare att jämföra med andra vädertjänster. Siffran och ikonen du ser är en väderprognos för mitt på dagen. Ofta är maxtemperaturen i vår vanliga prognos mitt på dagen, men inte alltid. Då kan det skilja sig några grader. Vad som definieras som mitt på dagen skiljer sig åt från de olika vädertjänsterna, och i vilken tidszon platsen är i.

Varför är prognosen som Klart visar för Smhi och Yr inte alltid samma som visas på deras egna hemsidor och appar?
Vi har gjort allt vi kan för att visa samma prognoser, men ibland kan det bli fel. Det kan bero på:

 • Uppdatering av hemsidor & appar. När något ändras i väderprognosen kan det ta olika lång tid för oss, Smhi och YR att uppdatera alla hemsidor och appar. Ibland uppdaterar de andra långsammare än oss, vilket leder till skillnad i prognosen.
 • Inte en exakt kopia. När vi hämtar väderdata från Smhi och YR finns det dokumentation som berättar hur det fungerar. Den har vi lusläst! Dock berättar den inte hur väderdata används på deras hemsidor och appar, vilket gör det svårt presentera data exakt som de gör.

Varför skiljer sig regnmängderna på Klart och Smhi?
När vi hämtar prognoser från Smhi och Yr räknar vi ihop regnmängden för alla timmar på dagen, och visar den totala mängden i en dagsprognos. Det har vi tillsammans bedömt är det bästa sättet att visa regnmängd på. Smhi redovisar inte hur de räknar dagens regn.

Får ni ta prognoser från Smhi och Yr?

Ja, det är öppen data som vi får använda! Prognos från Yr levereras av Norges Meteorologiska institut och NRK. Prognos från Smhi tillhandahållen enligt CC BY 4.0.

Hur har ni översatt ikonerna?
Vi har mappat väderikoner från Smhi och Yr till Klarts ikoner. När det var saknades så har vi lagt till ikoner. Allt för att ge en så rätt bild av de olika väderprognoserna som möjligt.Vi svarar gärna om ni har fler frågor, kommentera det här inlägget!
arm som pekar nedåt

Kommentarer

 • Hej kundtjänst!

  Jämförelsen var strålande, bra idé!
  Andreas
 • Hej Anderas,

  Vad roligt att du gillar den nya funktionen!
  Fanny Kundtjänst
 • Smart! Nu behöver jag inte fler väderappar! Nytänk och utveckling! Keep up the good work! 👍🏻
  Patrik
 • Hej Patrik!

  Vad roligt att höra att du är så nöjd med jämförelseprognosen!
  Fanny Kundtjänst
 • Hej!
  Kul att ni valt att visa alla 3 meterologinstitut och deras appar. MEN, skull ni inte kunna jämföra mer än bara ”hela dagen”, helst timme för timme, alternativt 3-timmar respektive 3-timmar.

  ...annars får jag nog ta och fortsätta dela med mig av min data till de 2 andra apparna och ge dem reklampengar etc... 😀
  Erik
 • Hej,

  Om du klickar på pilen när du är inne på jämförelseprognosen så hittar du en mer specificerad prognos där du ser temperaturen över dygnet.

  Ha det fint!
  Fanny Kundtjänst
 • Tack!
  Slarvigt att kag inte kollade det...
  Erik
 • Hej igen,

  Ingen fara, det var ju toppen att du hörde av dig till oss så vi kunde få ordning på det!

  Hoppas du får en härlig fredag!
  Fanny Kundtjänst
 • Hej!
  Skulle ni inte kunna få med DMI också? Den säkraste väderprognosen för oss skåningar...
  Gisela
 • Hej,

  Tack för din feedback. För tillfället är det SMHI och Yr som vår prognos jämförs med. Vi har ditt önskemål för framtida utveckling av funktionen att kunna jämför med DMI också!
  Fanny Kundtjänst
 • Mycket bra med jämförelsen!!!
  Men ni har ju glömt att ta med vindprognoserna.
  Mvh
  Jan
  Jan
 • Hej,

  Just nu erbjuder vi jämförelseprognosen för dygns- och timprognosen, men vi har din förfrågan om vindprognosen i åtanke för framtida utveckling av funktionen!
  Fanny Kundtjänst
 • Vad betyder ”tegelstenarna” som ibland visas istället för sol eller moln?
  Margréte
 • Hej!

  Om du menar molnet med ett frågetecken betyder det att det inte finns någon väderinformation där. Var ser du denna ikon? Vilken plats kollar du vädret för? Skicka gärna en bild!
  Fanny Kundtjänst
 • Jag kollar på Klart. Se och när jag jämför så kan man se dessa inland.
  Margréte
 • Hej,

  Skicka gärna en bild på hur det ser ut!
  Fanny Kundtjänst
 • Hej. Jag är i Nerja i Spanien och vill gärna jämföra prognoser från olika vädertjänster. Ni anger att SMHI inte har någon prognos för Nerja vilket dom haft under lång tid. Kanske dax för er att uppdatera era hämtnings rutiner.
  Christer Johansson
 • Hej! SMHI levererar inte väderprognoser för utländska orter i den data som är öppen för oss att använda. De har alltså bara de prognoserna i sin egen tjänst.
  Sandra Kundtjänst
 • Fredag 12 Juni visar Klart +18 och Yr +11 på dagen. Vem ska jag lita på ? Ska jag kanske tänka det blir mitt i mellan där ?
  Monica Eriksson
 • ÄLSKAR jämförelsefunktionen! Så praktiskt för mig, så slugt av er!
  Camilla
 • Hej,

  Eftersom en prognos görs på lite olika sätt kan det därför vara bra att jämföra mellan flera för att få bästa uppfattningen!
  Fanny Kundtjänst
 • Hej. Jag hittade jämförelse prognos på webbsidan. Skiljer det från appen? Hittade ingen möjlighet att se per timme.

  Ang. väderikoner så tolkar jag som att ni använder Klarts ikoner för att slippa ha olika, men att ni visar den symboliska motsvarigheten till SMHI ikon. Stämmer det? Skulle det inte ge en mer jämförbar bild om ni i stället använde deras väderdata, men ert sätt att räkna fram symboler?

  Bifogar skärmbild från Frillesås. Svårt att förstå varför Klart spår 5 mm nederbörd men visar solen, när Yr har 1 mm och en regndroppe. Har ni på annat ställe besvarat frågan vad som styr vädersymbolen på Klart? Är det en meterologs humör?
  Jens
 • Hej,

  Tack för din feedback, jag tar det vidare att du vill ha tydligare skillnad mellan leverantörerna.

  Här kan du läsa mer om varför prognoser kan vara olika:

  https://www.klart.se/varfor-ar-prognoser-ibland-olika/
  Fanny Kundtjänst
 • > jag tar det vidare att du vill ha tydligare skillnad mellan leverantörerna.

  Där blev det ett Klart missförstånd, det var inte tydligare skillnad jag ville ha. Mitt förslag var:

  Använde väderdata från respektive tjänst, men ert sätt att räkna fram symbol. Det tänker jag ger mindre skillnad, därmed en mer jämförbar bild. Eller är det så det fungerar redan?

  I mitt screenshot hade jag förväntat mig att Klart inte visade symbolen "sol utan regn", när det är > 5 mm att vänta. Varför blir det inte samma symbol som finns på Yr?

  >> Hittade ingen möjlighet att se per timme.

  Förslag: Lägg ut timjämförelse på webben.

  > Har ni på annat ställe besvarat frågan vad som styr vädersymbolen på Klart?

  Gör gärna ett separat inlägg om det. T.ex. "Hur många mm regn för att symbolen ska visa regn i Klart dygnsammandrag?" och "Är vädersymbolen i Klarts dygnssammandrag viktad för att visa mer av vädret en viss tid? Vilken symbol väljs om det regnar hela natten, men är sol på dagen?"
  Jens
 • Hej,

  Väderdatan är den samma för alla leverantörer, men beräknas på olika sätt. Poängen med jämförelseprognosen är just därför att kunna se de olika skillnaderna mellan leverantörerna då de baseras på samma data, men görs på olika sätt. I vår jämförelse-prognos har vi förenklat det genom att översätta alla ikoner till Klart-stil.

  När det gäller jämförelseprognosen per timme kan du för tillfället bara se den i appen!

  Vi har ingen tydlig artikel/beskrivning på hur vädersymbolerna väljs fram, men det är något vi ska se över om vi kan lägga till.
  Fanny Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.