Får man vingtrimma ankor?

Jag har försökt leta i djurskyddslagen samt i föreskriften fjäderfähållning inom lantbruket vad som gäller angående vingtrimning av ankor. Kan ni hjälpa mig att hitta i vilka regler det står om detta.
Jag är alltså ute efter att veta om det är lagligt att vingtrimma ankor (raser som flyger) för att förhindra att de rymmer.

Kommentarer

 • Hej Jennie!

  Vingklippning (det vill säga två - tre av vingens mellersta handpennor kortas, så att lyftkraften blir sämre) är inte uttryckligen förbjudet på ankor. Men vi har idag inte utrett eller närmare tittat på hur det påverkar ankor att inte kunna flyga. Enligt djurskyddslagen ska vi hålla våra djur så att djurvälfärden främjas och de har möjlighet att utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för. I framtiden kan vi därför komma se över hur vingklippningen påverkar ankorna och göra förändringar i författningen.

  Vingklippning ska ske på så sätt att fågeln efter begränsningen har god stabilitet och tillräcklig lyftkraft för att eliminera risken att den skadar sig när den försöker flyga och då är det förnuftigt och rekommenderas att vingklippa båda vingarna.

  Vingklippningen ska också ske oblodigt, annars blir det ett operativt ingrepp och det är inte tillåtet.
  Anna Kundtjänst
 • Tack för svar, då förstår jag varför jag haft svårt att hitta ett tydligt korrekt svar.
  Jennie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.