Till senaste kommentaren

Vilka preparat får djurägarna injicera hemma?

Hur ser lagstiftningen ut gällande att djurägare injicerar medicin hemma på sitt djur? Finns det en lista på vilka preparat som detta är godkänt för? Idag sker injicering av bla insulin och immucept i hemmet.
Carola Hallin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carola!

  Det finns ingen lista på vilka preparat som en djurägare får injicera hemma.
  Veterinär får förskriva läkemedel som djurägare själva får ge till sina djur. Det gäller dock inte vacciner eller läkemedel med sederande effekt (lugnande eller sövande) som ges genom injektion eller inhalation.

  Det som gäller för att en veterinär ska kunna förskriva eller tillhandahålla läkemedel till en djurägare är att veterinären först har gjort en undersökning av djuret eller djurgruppen. Innan veterinären beslutar sig för att förskriva eller tillhandahålla läkemedel ska veterinären göra en bedömning av om läkemedlen kommer att kunna hanteras och administreras korrekt och säkert av djurägaren. Veterinären ska även bland annat lämna noggranna skriftliga instruktioner om läkemedlens användning och hur läkemedelsrester och kanyler ska tas omhand.

  Bestämmelserna finns i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2019:32) om läkemedel och läkemedelsanvändning. Se framför allt 3 kap 12-21 §§.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.