Till senaste kommentaren

Vilka är reglerna gällande temperatur för utevistelse för hästar?

Hej!
På en kommunal verksamhet med ca 10 hästar har jag på sistone reagerat på att dessa hästar vistas utomhus dygnet runt, trots en natt-temperatur som de senaste dagarna legat på 1-3 grader + rätt kraftig vind. Någon natt har det även regnat. Fyra är shetlandsponnys och resten är allt mellan B- till D-ponny. Ingen av hästarna bär täcke överhuvudtaget.

Notera att hästarna aldrig tidigare, under de 50 år som verksamheten varit igång, har fått stå ute på natten så här tidigt på året och speciellt inte när temperaturen har varit så låg, utan det är nytillkommen personal som gjort detta.

Därför undrar jag: vilka är reglerna gällande temperatur för utevistelse för hästar?

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för att du kontaktar oss. Grundregeln är att utegångsdjur ska ha tillgång till en ligghall under den kalla årstiden när betestillväxt inte sker. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden (den tid då dygnsmedeltemperaturen är under +5° C ). Det finns inte något angivet datum för när kravet på ligghall infaller utan det är i stället rådande väderleks- och klimatförhållandena som är avgörande.

  Vilka väderleks- och klimatförhållandena som råder varierar dock ofta från år till år och normalt sett också beroende på vilken del av landet man befinner sig i. Vi rekommenderar därför att man kontaktar sin länsstyrelse som är kontrollmyndighet över djurskyddet för att ta reda på vilka krav som gäller.

  Maria Kundtjänst
 • Hej. Hur definierar ni ligghall? Regler kring det? Skiljer det från kommun till kommun, eller rättar man sig efter era regler??
  Tina Sundström
 • Hej Tina!


  Ligghallar ska vara utformade och placerade så att
  • alla hästar i en grupp kan ha tillgång till utrymmet samtidigt
  • hästarna inte undviker att använda ligghallen
  • hästarna får skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggyta.
  Du hittar mått för ligghall på denna sida, om du tycker att det verkar tveksamt på platsen kontaktar du djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen.
  Roger Kundtjänst
 • Hej
  Jag har problem med att hästarna fullständigt äter upp våra ligghallar, vad kan man göra?
  Får man sätta en eltråd på utsidan och insidan av väggen till ligghallen?
  För att skydda virket mot söndertuggning, eller finns det någon annan bra lösning.
  Stefan Engström
 • Hej Stefan!

  Det är inte tillåtet att använda/montera eltråd för att styra hästarnas beteende inne i ett stall/ligghall. Elstängsel får enbart användas till inhägnader utomhus.

  Frågan om förslag till bra lösningar skulle du kunna ställa till en rådgivare med förslagsvis utfodringskompetens för hästar.
  Anna Kundtjänst
 • Jag kommer sätta upp offerväggar i min ligghall i trä. Samt, om du har lite träd för dem att gnaga på, erbjudd dem det, trästammar som är tilltalande och försök få väggarna mindre tilltalande. Sätt saltstenar etc på utsidan så ligghallen inte blir platsen där de äter etc.
  Sandra

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.