Till senaste kommentaren

Uppstart jordbruk och stöd ung lantbrukare

Jag har haft min föräldragård utarrenderad under en längre tid men arrendet är uppsagt och sonen ska ta över 1 april i år.

Har läst att det finns stöd för unga lantbrukare och ett av kraven är att min son kan visa att han är involverad (eller vad det stod) i rörelsen.
Hur ska vi lägga upp detta så att vi följer alla regler, jag äger marken och i princip så kommer sonen att arrendera av mig. Jag har idag enskild firma där jag hanterar gården som sidoinklomst, har annan förvärvsinkomst.
Ska vi sätta upp en aktiebolag som vi äger 50/50 (eller annan procentfördelning) eller ska sonen sätta upp enskild firma? Vad rekommenderar ni för att sonen ska uppfylla kraven?

Mvh

Magnus Pettersson
Magnus Pettersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Magnus!

  När en juridisk person (exempelvis aktiebolag eller annat bolag) söker stödet till unga måste även intyg om redovisning av ägandeförhållanden skickas in med ansökan. För aktiebolag räcker det med en kopia från aktieboken eller från ett avtal som visar detta. För handels- och kommanditbolag kan underlag som visar ägandeförhållandena vara exempelvis registreringsbevis från Bolagsverket. Söker sonen istället som enskild firma krävs ingen ytterligare handling i samband med inlämningen av ansökan.

  Oavsett i vilken form man söker stödet till unga jordbrukare måste den unga vara ansvarig driftsledare för jordbruksverksamheten. För juridisk person gäller särskilt att den unga, förutom att vara delägare, också är firmatecknare för den juridiska personen. Rent praktiskt så kan man säga att det krävs något mer administration kring att söka som aktiebolag, utöver det som redan följer av själva registreringen av aktiebolaget som sådant inklusive kravet på aktiekapital m.m. Detta kanske talar mer för att söka som enskild firma om det inte redan finns ett aktiebolag med i bilden, men i övrigt påverkar valet av ansökningsform inte möjligheten att söka eller uppfylla stödvillkoren.

  Lena
 • Hej Lena, tack för svar.
  Då lutar det åt att sonen ska öppna enskild firma. Då är det ju ingen tvekan om ägarskap,firmateckning osv. Måste alla intäkter från jordbruket gå via hans bolag, hur är det med investeringar. Måste det ligga i detta bolag eller kan jag tex köpa traktor som han hyr in för att sköta verksamheten?
  Vilka intäkter/kostnader ska finnas med i bolaget? Intäkt jordbruk, kostnader utsäde, maskiner?
  Ev. inkomst av skog kan jag fortfarande ha i "mitt" bolag eller behöver den också gå in i sonen bolag? Om han endast arrenderar marken så borde jag kunna hantera skogen.
  Det är möjligt att jag komplicerar saken men bra att förstå kravbilden för att göra rätt flöden från början.

  Mvh

  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Hej Magnus!


  Frågor om stödet är bäst att diskutera med er länsstyrelse då det är de som kommer handlägga och besluta om stödet. De andra frågorna verkar vara lite mer en fråga för Skatteupplysningen och hur ni ska deklarera de olika delarna.
  Roger Kundtjänst
 • Hej
  Vilken enhet på länstyrelsen ska jag kontakta?
  Magnus
  Magnus Pettersson
 • Hej Magnus!

  Det bästa är om du ringer till länsstyrelsens växel och säger ditt ärende.
  Birgitta
 • Ok, tack
  Magnus Pettersson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.