Transport längre än 65km

Hej, då vi i Norrland har ibland extrema avstånd till tävlingar så undrar jag vad som gäller. Enligt lag så får man inget transportera längre än 65 km utan transportörtillstånd. Ibland så har vi uppemot 300km enkel resa till tävling (hobbynivå) ibland så åker vi så långa sträckor som 600km enkel väg. Detta pga de fåtal tävlingar som fin

vad är det exakt som gäller. Man vill ju inte riskera att få böter.
om jag har ett kompetensbevis samt transportörtillstånd, hur går man tillväga då? Jag kan ju inte ta betalt av mig själv för att köra till tävling? 🤔

Kommentarer

  • Hej Carolina!

    Det framgår inte riktigt vilket djurslag det handlar om, men vi antar att det gäller hästar då du nämner kompetensbevis. På våra transportsidor kan du under Frågor och svar (se rubrikerna i vänsterspalten) läsa om hur hobbyverksamhet inom travsport bedöms.

    ”De flesta B-tränares verksamhet är att betrakta som hobby/amatörverksamhet. Är dock verksamheten så omfattande att den ger en betydande del av inkomsten, betraktas den som yrkesmässig och transportörstillstånd, godkänd bil och kompetensbevis krävs. Det är alltid den enskilde utövarens ansvar att bedöma i vilken kategori verksamheten hamnar.”

    På länken ovan kan du läsa mer om vad som generellt gäller, bland annat mer om vad som räknas som ekonomisk verksamhet. Om det är ekonomisk verksamhet och man kör egna djur i eget fordon och kör över 65 km, behövs alltså transportörstillstånd, intyg på bilen och (för vissa djurslag bland annat häst) kompetensbevis. Hur du skaffar detta kan du också se via länken ovan.
    Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.