Till senaste kommentaren

Transport av hund i bil - vad gäller enligt lag och vart finner jag lagstödet?

Hej!

Jag har två frågor om transport av hund i bil:

1. Vart hittar jag lagen och de förordningar som reglerar detta?
2. Mest lämpligt, när man läser på nätet, verkar vara att ha hunden fastspänd i ett hundsäkerhetsbälte eller att hunden sitter i en bur i skuffen. Jag ser dock att många har enbart ett lastgaller i sina bagageutrymmen och undrar om det är en laglig lösning?
Sara (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Tack för att du kontaktar oss. Här på vår webbplats hittar du information om att transportera hundar. Du hittar länkar till Föreskrifter om att transportera levande djur längst ner till höger under bestämmelser.

  Grundregeln är att hunden ska vara säkrad vid inbromsning, gärna med speciellt hundbälte eller i bur. Hunden ska kunna stå, sitta, ligga och vända på sig naturligt och om du har hunden i bagageutrymmet utan bur får du inte ha andra saker där som kan skada den.

  Det är upp till polisen eller länsstyrelsen att bedöma om du transporterar din hund på ett säkert sätt.
  Maria Kundtjänst
 • Hej!

  tack för ditt svar. Jag har redan den information du givit mig.

  Menar Jordbruksverket sammanfattningsvis att det är lagligt att transportera en hund i ett bagageutrymme om man har ett lastgaller samt under förutsättning att bagageutrymmet är lagom stort för hunden samt att man inte fraktar annat i bagageutrymmet? Det är min fråga.

  Jag har nämligen en bil i vilket jag inte får in en bur, det är en VW golf. Måtten som sådana i förhållande till hunden är ok och han trivs bra där bak och känner sig trygg, kan ligga, stå, vända sig osv. Jag har testat säkerhetsbälte för hund men tycker inte att det är ett säkert alternativ. Han blir för rörlig i bilen, upplever jag. Därför tycker jag att han sitter bäst i bakluckan bakom ett lastgaller. men jag vill såklart inte bete mig olagligt.

  Tacksam för svar!
  //sara
  Sara Grafström
 • Hej Sara!

  Det är som sagt länsstyrelsen eller polisen som bedömer i varje enskilt fall utefter föreskriften. Ta kontakt med polisen eller länsstyrelsen så kan de ge dig bättre svar.
  Maria Kundtjänst
 • Hej, vi vill skaffa hund igen. Nu är frågan hur det är i en veteranbil. Jag ska skaffa galler till nyare bilen, men i vår Saab 95 eller MG Midget finns inga fästpunkter. Hälsning Axel
  Axel Drerup
 • Hej Axel.

  Reglerna gäller alltid oavsett vilken biltyp det gäller. Hund ska sitta säkert i bilen enligt ovan angivna regler.
  Birgitta Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.