Till senaste kommentaren

Transport av hund i bil - vad gäller enligt lag och vart finner jag lagstödet?

Hej!

Jag har två frågor om transport av hund i bil:

1. Vart hittar jag lagen och de förordningar som reglerar detta?
2. Mest lämpligt, när man läser på nätet, verkar vara att ha hunden fastspänd i ett hundsäkerhetsbälte eller att hunden sitter i en bur i skuffen. Jag ser dock att många har enbart ett lastgaller i sina bagageutrymmen och undrar om det är en laglig lösning?
Sara (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Tack för att du kontaktar oss. Här på vår webbplats hittar du information om att transportera hundar. Du hittar länkar till Föreskrifter om att transportera levande djur längst ner till höger under bestämmelser.

  Grundregeln är att hunden ska vara säkrad vid inbromsning, gärna med speciellt hundbälte eller i bur. Hunden ska kunna stå, sitta, ligga och vända på sig naturligt och om du har hunden i bagageutrymmet utan bur får du inte ha andra saker där som kan skada den.

  Det är upp till polisen eller länsstyrelsen att bedöma om du transporterar din hund på ett säkert sätt.
  Maria Kundtjänst
 • Hej!

  tack för ditt svar. Jag har redan den information du givit mig.

  Menar Jordbruksverket sammanfattningsvis att det är lagligt att transportera en hund i ett bagageutrymme om man har ett lastgaller samt under förutsättning att bagageutrymmet är lagom stort för hunden samt att man inte fraktar annat i bagageutrymmet? Det är min fråga.

  Jag har nämligen en bil i vilket jag inte får in en bur, det är en VW golf. Måtten som sådana i förhållande till hunden är ok och han trivs bra där bak och känner sig trygg, kan ligga, stå, vända sig osv. Jag har testat säkerhetsbälte för hund men tycker inte att det är ett säkert alternativ. Han blir för rörlig i bilen, upplever jag. Därför tycker jag att han sitter bäst i bakluckan bakom ett lastgaller. men jag vill såklart inte bete mig olagligt.

  Tacksam för svar!
  //sara
  Sara Grafström
 • Hej Sara!

  Det är som sagt länsstyrelsen eller polisen som bedömer i varje enskilt fall utefter föreskriften. Ta kontakt med polisen eller länsstyrelsen så kan de ge dig bättre svar.
  Maria Kundtjänst
 • Hej, vi vill skaffa hund igen. Nu är frågan hur det är i en veteranbil. Jag ska skaffa galler till nyare bilen, men i vår Saab 95 eller MG Midget finns inga fästpunkter. Hälsning Axel
  Axel Drerup
 • Hej Axel.

  Reglerna gäller alltid oavsett vilken biltyp det gäller. Hund ska sitta säkert i bilen enligt ovan angivna regler.
  Birgitta Kundtjänst
 • Hej är det bara jag som är förvirrad av lagen hund i bil. Dessa regler så diffusa vem kan man kontakta så man kan få klara direktiv av hur hunden ska vara i bur. Läst på olika forum och vissa lastgaller inte ok enligt polisen utan folk fått böter ändå. fast hunden kunde röra  sig fritt som ni säger -Hunden ska kunna stå, sitta, ligga och vända på sig naturligt. Nu har jag köpte en Julius sele med deras säkerhets bälte som man knäpper på i vanlig bältes anordning. Satte hunden i baksätet och tror ni inte hunden trampade och öppnade bältets lås. Har en liten  Peaugeot 206 får inte plats med något i mitt bagege utrymme det typ 50cm. Fick fälla baksätena och satte in en Transportbur, Gulliver IATA tror ni inte min hund välte den bubblan genom att slänga sig på sidan och JA jag följde ert råd med -Hunden ska kunna stå, sitta, ligga och vända på sig naturligt buren kostade mig 1300kr. Kan någon hjälpa mig me hur jag ska göra hur kontaktar man polisen så man kan få klara direktiv verkar ju inte som att någon följer dessa regler ändå. Det kanske är som mobil regeln man ska inte prata mobil när man kör men alla gör det ändå för reglerna så diffusa. hade i början ett galler från Biltema billigt och bra men såg sen på ett forum någon fått böter för det man kan säga det varit den bästa lösningen för mig med liten bil. Hur ska jag göra jag snart kommit up i kostnaden av 2 polis böter i utrusning för hund i bil

  Therese Wickström
 • Hej Therese!

  Vad tråkigt att höra att det inte har funkat med de lösningar du testat.

  Det är djurskyddshandläggarna på länsstyrelsen som gör bedömning av våra regler. Kontakta dem så kan de hjälpa dig med dina frågor och göra dessa bedömningar utifrån situationen du har.

  Hoppas det ordnar sig och att ni kommer fram till en bra lösning!
  Anna Kundtjänst
 • Nu känns det som att alla statliga myndigheter bollar en vidare runt runt runt och vägrar svara på min fråga. Är det INGEN som har klara direktiv eller är detta något som ni kommit på för att öka handeln i sverige. Det kan ju inte vara meningen att jag ska ha kontakt med 3 olika myndigheter och få 3 olika svar detta är ju så energi krävande dessutom om det nu är en polis som stoppar en och hans bedömning om hunden sitter säkert. Tex har ni aldrig lekt viskar leken ? det blir aldrig samma ord som den som startade viskningen. Ge mig bara en lista på lagliga kontrollerade produkter godkända från er, man kan ju inte lita på ett företag vill ju bara sälja och skriver vad kunden vill höra. Som nu är det ju en trend med återvunnen plast då har ju alla företag återvunna plast produkter men man vet ju inte säkert ändå. kan ni bara ge mig en lista på produkter ni har testat

  /Therese Wickström
  Therese Wickström
 • Hej Therese

  Vi har ingen sådan lista då vi inte utför några sådana tester.
  Maria Kundtjänst
 • låter väldigt skumt tycker jag, då är detta en ren gissning om vad ni tror hunden mår bäst av, ska maila länstyrelsen med men  misstänker de kommer troligtvis bolla mig tillbaks till er eller polisen. Så egentligen är det beroende på vilken polis som stoppar en då och på vilket humör han är på :p. Tack ändå!!
  Therese Wickström
 • Hej, jag är i samma situation som Therese som skriver ovan. Bur går inte att få in i en Golf. Hunden sitter inte bra på sätet med säkerhetsbälte. Absolut bäst är bagageutrymnet där han sitter i en stor Biabedd. Jag ska skaffa lastgaller men behöver veta vilka lastgaller som är godkända innan jag handlar.
  Clara Sollander
 • Hej Clara!

  Vi har ingen lista över vilka lastgaller som är godkända eftersom vi inte själva utför några tester på galler. Ett tips kan vara att du vänder dig till Konsumentverket och deras Hallå konsument för att se om de har några tester för galler. Bifogar en länk dit.
  Lena kundtjänst
 • Ville bara säga det att jag fick mail från länsstyrelsen nu och de säger jag ska kontakta er.
  Hej, Therese!
   
  Länsstyrelsen gläder sig över att du tycker det är viktigt att din hund transporteras enl. säkerhet.
  De två länkarna nedan kan du finna information om hund i bil.   
  https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/resorochtransporter/hundarkatterochillrar/transporterahundar.4.207049b811dd8a513dc80001498.html
  https://djur.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hundarochkatter/skotselavhundochkatt/hundarochkatteribil.4.32b12c7f12940112a7c80005022.html
   
  Föreskriften nedan står det angivet hur hundar ska transporteras enl. lag.
  SJVFS 2019:7
  Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om transport av levande djur;
  Saknr L 5
  https://djur.jordbruksverket.se/download/18.7c1e1fce169bee5214fad39b/1553851303158/2019-007.pdf
   
  Hoppas att denna information kan hjälpa dig och att du känner att du fick svar på din fråga.
  -----------------------------------------------
  Jag skrev detta tillbaks för nu orkar jag inte bry mig mer om detta...
  -----------------------------------------------------
  till Länsstyrelsen  
  Jag tycker det synd att ni inte läste igenom frågan utan helt IGNORERAR den VIKTIGA biten. Läste det ni ville höra att lagen var bra. Jag tycker INTE det är bra att ha en lag om man INTE vet vad som är säkert.
  VÄNLIGEN LÄS DETTA FRÅN JORDBRUKSVERKET


  https://kundo.se/org/jordbruksverket/d/transport-av-hund-i-bil-vad-galler-enligt-lag-och-/?name=Therese+Wickstr%C3%B6m&useremail=Therese.wickstrom%40gmail.com#c3583517

  Från och med nu ska jag ha dessa mail som referens när jag står och diskuterar med den sömnige polisen vad jag anser är säkert. Ska tala om för honom precis så som ni mailar och tror han mig inte kan han ju kontakta jordbruksverket som kommer skicka en till länsstyrelsen som kommer skicka tillbaka till jordbruksverket. ovs ovs

  Sen tycker jag det väldigt SYND att ni gör så här detta kunde blivit en bra lag om ni hade haft klara riktlinjer nu känns det mer som om det återigen är någon tjänsteman som duttat ihop något på lunchen och tyckt det varit bra.
  Ta och utforma lösa hundar i tätbebyggt område istället ni kunde tjäna massor med pengar på detta. Det finns hundar som inte bör vara lösa fast ägarna säger -Min hund är snäll..... Vissa är rädda för hundar

  Therese Wickström
 • Detta är typiskt Sverige massa lagar och inget vet hur det ska följas. Jag har samma problem som dig Therese, och Clara. Jag har en liten Fiat där lastgaller är en omöjlighet.

  Thomas Westman
 • Hej Therese (och Thomas)!

  Jag är ledsen att du känner att du inte får svar på dina frågor. Jordbruksverket har hand om regelverket och länsstyrelsen är den som ska se till att regelverket efterföljs eftersom det är de som är tillsynsmyndighet. Vi kan hänvisa dig till våra föreskrifter och riktlinjer, men är inte den myndighet som bedömer om du tänkt rätt, utan det är länsstyrelsen och polisen som gör det.

  Jag kommer nu låsa den här tråden då alla svar vi kan ge i frågan redan finns i den.
  Maria Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.