Till senaste kommentaren

Får min hund transporteras lös i bilens kombiutrymme?

Jag har förstått det som att hundar får transporteras lösa i bilens kombiutrymme om det finns ett galler till den främre delen av bilen. Stämmer det?

Kommentarer

 • Hej Ninni!

  Tack för din fråga.

  Hunden måste sitta säkert vid inbromsning. Den får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Om du har hunden i bagageutrymmet får du inte heller packa något bredvid den då annat bagage kan skada hunden vid kraftig inbromsning. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.

  Om din hund transporteras säkert i kombiutrymmet på din bil kan vi inte bedöma på Jordbruksverket. Du som djurägare är ansvarig för att ditt djur transporteras säkert, men känner du dig osäker så kan du ta kontakt med länsstyrelsen och/eller polisen som får göra bedömningen om hunden transporteras på ett säkert sätt.
  Sara Kundtjänst
 • Hej!
  Får man transportera hunden i bagageutrymmet om man har galler vid bakluckan samt bakom nackstöden vid passagerarsäten, utan ytterligare packning? Eller måste hunden transporteras i bur?
  Amanda
 • Hej Amanda!

  Tack för din fråga. Vi kan inte göra bedömningen om ditt djur transporteras säkert. Det är länsstyrelsen som sköter kontrollen och får göra bedömningar utifrån de föreskrifter som finns.

  I Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur, står det vilka regler det är som gäller vid transporter av bland annat hundar. De får till exempel endast transporteras i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under den tid transporten pågår. Dessutom ska åtgärder vidtas för att säkra djuren vid inbromsning.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.