Till senaste kommentaren

Behöver jag tillstånd för att sälja fröer från annat EU-land?

Behöver jag tillstånd för att sälja fröer som är förpackade i små påsar? Köper de från annat eu land.
Fredrik

Kommentarer

  • Hej Fredrik!


    Frågan rör dels 1) ifall du eventuellt behöver vara registrerad hos Jordbruksverket (antingen som yrkesmässig växtaktör eller som växtpassaktör), dels 2) de generella reglerna avseende fröer och växtpass.


    1) Ifall försäljningen faller inom ramen för yrkesmässig verksamhet och du inom Sverige eller EU handlar med och förflyttar växter som kräver växtpass ska du registrera dig hos Jordbruksverket som yrkesmässig växtaktör. Om du därtill har behov av att själv utfärda växtpass behöver du istället registrera dig som växtpassaktör och gå utbildning samt genomföra test. Du kan läsa mer om vad som gäller för olika aktörer, när växtpass krävs och om kraven som gäller för att få utfärda växtpass här.


    2) Här beror det dels på ifall innan vidareförsäljning öppnar upp fröpåsarna och packar om fröerna, dels på ifall du säljer dem till privatpersoner/slutanvändare eller till andra yrkesmässiga växtaktörer. Ifall du säljer vidare påsarna i befintligt skick och endast till slutanvändare kan det hända att du inte behöver registrera dig alls, såvida det inte handlar om så pass storskalig verksamhet att den faller inom ramen för yrkesverksamhet. Det är också så att endast vissa fröer kräver växtpass, och lista + övrig information om detta hittar du här.


    Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.