Ta in växter från Thailand

Jag har lithops hemma i Thailand som jag skulle vilja ta hit dem. Med tullen kräver att jag måste ha importalmäning från Jordbruksverket. Hur gör jag? Vad som behövs att ta in som privat person?
Mvh

Patcharee Changklung Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Patcharee!

  Tack för din fråga.

  Huvudregeln är att alla växter och många växtprodukter ska ha ett så kallat sundhets­certifikat när de kommer från ett land utanför EU. Ett sundhets­certifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i ursprungslandet utfärdar efter att de har inspekterat växterna eller växtprodukterna. Sundhets­certifikatet intygar att växterna eller växtprodukterna uppfyller EU:s krav på att de är fria från växtskadegörare. Sundhets­certifikat på engelska heter Phytosanitary Certificate, förkortas ofta PC. Du får antagligen betala en avgift för det.

  Alla växter för plantering, inklusive många fröer, ska kontrolleras vid en gränskontrollstation i Sverige eller det första EU‑landet de kommer till. Det är Jordbruksverket som gör kontrollen i Sverige.


  Här hittar du mer information om vad som gäller för att föra in växter från länder utanför EU.

  Sara Kundtjänst
 • Behöver jag mera papper om växterna skickas från Thailand, inte jag ta med mig i planet.
  Patcharee Changklung
 • Behöver jag nåt papper ”customs register” också för att ta in. För att nu håller min syster på fixa papper för att skicka hit.
  Mvh
  Patcharee Changklung
 • Hej!

  Det behövs sundhetscertifikat även då växterna skickas.

  Du behöver som sagt också göra en importanmälan till Jordbruksverket, så att vi kan kontrollera sundhetscertifikatet och växterna. Det gäller också både om du tar med växterna i planet eller om de skickas.


  Sara Kundtjänst
 • Hej, jag funderar på att köpa hoya sticklingar i vår från AH hoya nursery i Thailand. Jag kommer att betala för PC, när jag beställer. Är det något mer som jag måste göra här i Sverige? Eller är allt okej när jag köper med PC?
  Mvh Nettan
  Annette Södervall
 • Hej Anette!

  Du hittar information om vad som gäller för att föra in växter och växtprodukter på vår webbplats. Du måste bland annat ha ett sundhetscertificat och göra en importanmälan. Jag vet inte vad du menar med att du köper med PC.
  Sara Kundtjänst
 • Phyto certifikat är vad de skickar med i beställningen, som man betalar extra för.
  Annette Södervall
 • Hej!

  Okej, sundhetscertifikat alltså. Du hittar informationen du behöver i min kollegas länk här ovan.
  Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.