Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Krav på att uppge tillverkningsland vid märkning av foder?

Varför verkar det inte finnas några krav på urspundmärkning av råvarorna vid hundfoder tillverkning? De allra flesta som märkt sina foder med "Svensktillverkat" använder importerat köttmjöl, och då faller ju hela konceptet, i alla fall för mig, då det geografiska läget vid tillverkningen är av underordnad betydelse..
Sanna Arndt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Sanna!

  Det är helt riktigt att det inte finns något krav på att uppge tillverkningsland vid märkning av foder.

  För foderblandningar finns det dock ett krav att alltid ange tillverkaren, antingen i form av fullständiga adressuppgifter eller som en kod som börjar med tillverkningslandet enligt ISO t.ex. för Sverige står det SE.

  Tillverkaren i sin tur är skyldig att svara på vilka produkter som ingår i fodret.
  Anna Kundtjänst
 • Tack för svar, tolkar det som att märkningen "Svensktillverkat" inte innebär några skyldigheter gällande råvarornas ursprung utan bara var själva ihopblandningen av fodret skett? Alla som jag pratat med detta om, utgår ifrån att det är svensk köttråvara i fodret, men att man förstår att t ex ris inte kan vara av svenskt ursprung. Det är ju att vilseleda kunderna, men alltså helt ok? Vem sätter upp reglerna för detta? Ni eller livsmedels verket? //Mvh Sanna  Sanna Arndt
 • Hej Sanna

  Bakgrunden till att man inte behöver uppge ursprungsland för råvaror handlar om logistik och volymer. Många av de produkter som används som råvaror i såväl foder som livsmedel hanteras i mycket stora volymer, ta till exempel spannmål som hanteras och säljs över hela världen. Spannmålen blandas från flera olika tillverkar och handlar och under transporten kan ägarförhållandet ändra ett flertal gånger. Det innebär att t.ex. spannmål som marknadsförs i Sverige kan komma från många olika platser i världen och det är detsamma för köttmjöl som används i fodertillverkningen av hund- och kattfoder.

  Detta är inte detsamma som att ursprunget är okänt, det finns i foderregelverket ett strikt spårsystem inom EU, vilket gör att råvarorna kan spåras till tillverkaren av t.ex. köttmjöl. För råvaror som importeras vet man i bästa fall från vilket land produkten har skeppats till EU.

  Jag förstår att detta svar inte är helt tillfredsställande men på grund av de stora volymer som hanteras är det omöjligt att exakt svara på var produkterna kommer ifrån utan ett ganska omfattande spårningsarbete, vilket vi ibland gör när något har hänt.

  Vissa produkter t.ex. köttmjöl tillverkas helt enkelt inte i tillräcklig mängd i Sverige utan måste importeras varför man alltid ska vara skeptisk till märkning av foder där man hävdar att det är ”svenskt”.

  Har du ett specifikt foder som du vill klaga på kan du göra en anmälan till Jordbruksverkets Djurkontrollenhet, foderabpkontroll@jordbruksverket.se.
  Frida Kundtjänst
 • Tack för att ni förklarar igen att det inte finns tillräckligt med råvaror i Sverige till fodertillverkningen, det har jag redan förstått. Vad jag inte förstår är HUR kan man med flit få lura kunder att det foder man köper innehåller svenskt kött, spannmål och övriga ingredienser när det inte gör det. Jag vill gärna att det ska kallas falsk marknadsföring enligt marknadsföringslagen, som ju ska skydda kunden från att bli lurad.
  Det kan ju inte vara meningen att man ska behöva vara ursprungsdetektiv och höra av sig till varje tillverkare för att gå till botten med innehållet. Sista frågan igen då: vem eller vilken myndighet bestämmer vilken märkning man får använda?
  Ursäkta min enträgenhet, men jag tycker det här är viktigt.
  Mvh/ Sanna

  Sanna Arndt
 • Hej Sanna!

  Tack för din fråga. Jag kollar upp detta och återkommer till dig när jag har ett svar.
  Sara Kundtjänst
 • Hej Sanna!
  Orsaken till att det inte finns något krav på märkning av foderråvaror är troligtvis på grund av att de hanteras i stora kvantiteter och i bulk, tonvis och åter tonvis, det är hela oceangående fartyg som t.ex. levererar soja.
  Ofta säljs dessa produkter flera gånger under resans gång och blandas med varandra från olika ursprung.
  Detta är dock inte samma sak som att det inte finns någon spårbarhet, det är ett av de centrala avsnitten i foderlagstiftningen och varje parti ska kunna spåras bakåt (varje enskild aktör är skyldig att kunna spåra sina produkter ett led bakåt).

  Slutligen kan det nog vara så att många tillverkare tar ut svängarna i sina påståenden om produkten.
  Har du några enskilda fall du vill klaga på så får jag be dig skicka ett meddelande till Jordbruksverkets djurkontrollenhet, som hanterar det praktiska utförandet av foderkontrollen: foderabpkontroll@jordbruksverket.se
  Carin Kundtjänst
 • Ok. Tack för svar, jag kontaktar djurkontrollenheten.
  // Mvh Sanna
  Sanna Arndt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.