Svartträda/förgroningsstöd

På vilket sätt kan svartträda främja den biologiska mångfalden?
Kvalificerar sig svartträda till förgroningstöd på samma sätt som sådd av godkända blomande grödor?
Robert Townsend Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Robert!

  Så här har vi skrivit i faktabladet Gynna mångfalden på ekologiska fokusarealer som ligger i webbutiken:
  "En obrukad stubbträda ger föda och skydd till insekter, fåglar och vilt. Genom att så klöver och andra blommande örter i trädan ökar du effekten. Det som du sår in i trädan får inte användas för växtodlingsproduktion.

  Blommande örter ger pollen och nektar till humlor, fjärilar och andra pollinerare. Jordlöpare och andra nyttodjur gynnas när marken inte bearbetas. Både fröätande fåglar som finkar och steglits och insektsätande rapphöns- och fasankycklingar gynnas av blommande örter i trädan. När du sår in trädan med örter ökar du också både mängden föda och skydd för annat fältvilt.

  Fleråriga stubbträdor har större värde för mångfalden än ettåriga, men störst värde får trädan om man sår in den med blommande örter och den får ligga i flera år.

  Om du sår in trädan med en grödblandning eller blommande örter för att gynna pollinerare, fåglar eller vilt så lättas aktivitetskraven på marken. Du behöver då inte putsa trädan för att uppfylla aktivitetskravet i gårdsstödet."

  Träda har omräkningsfaktorn 1. Det betyder att 1 hektar träda räknas som 1 hektar ekologisk fokusareal. Blommande träda har omräkningsfaktor 1,5. Det betyder att 1 hektar blommande träda räknas som 1,5 hektar ekologisk fokusareal. Det innebär att om du har en blommande träda, värderas det högre än en stubbträda/svartträda. Du behöver därmed inte avsätta lika stor areal av din mark till fokusareal.

  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.