Till senaste kommentaren

Stödrätter och arrendekontrakt

Jag är markägare. Hur förhåller det sig med jordbruksmark som varit utarrenderad där arrendatorn skaffat stödrätter.
- Fråga1. En liten del av den marken har sålts. Vad händer med stödrätterna för den sålda marken. Arrendatorn fortsätter troligen att bruka marken 1 till 3 år.
- Fråga 2. Resterande mark skall arrenderas ut som tidigare men med nytt arrendekontrakt. Vad skall man tänka på vid skrivandet av arrendekontrakt så inte stödrätterna försvinner? Måste vi kräva att utnyttjas och åkrarna sköts enlig bidragsreglerna?
- Fråga 3. Hur tar man över stödrätterna om arrendet upphör. De är ju inte bundna till ett visst markområde. Hur kan det regleras i kontraktet att man som markägare tar över dem vi ett avslutande av arrende?
GB Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Jag förstår det som att det är arrendatorn som själv har skaffat stödrätterna?

  Stämmer det så tillhör de i grunden arrendatorn som person såvida ni inte har gjort en överföring hos oss till dig där du som markägare i din tur hyr ut stödrätterna till arrendatorn. Alternativt att ni har reglerat i arrendekontrakt att stödrätterna ska tillfalla dig som markägare när arrendet upphör.

  När det gäller dina frågor om arrendekontrakt och hur och vad som ska skrivas i ett sådant kan vi tyvärr inte hjälpa dig. Kolla gärna med någon juridiskt kunnig person om hur ni gör där så att det blir rätt.

  Det är lite svårt att svara exakt på var och en av dina frågor eftersom det beror på hur läget ser ut med ägande av stödrätterna och vad som eventuellt har reglerats i arrendekontrakt. Känner du att du inte har fått svar på dina funderingar är nästan det enklaste att du ringer oss på tel. 0771-223 223 så ska vi hjälpa dig den vägen.
  Anna Kundtjänst
 • Har köpt stödrätter ifrån arrendatorn för ett område som jag har själv tagit över. Men jag skulle vilja ha en ny blockkarta där detta skifte är med, så att jag kan söka stöden.

  Göran Johansson (H5049)
 • Hej Göran!

  Kontakta din länsstyrelse så hjälper de dig med kartor.
  Birgitta Kundtjänst
 • Har tidigare haft nöt djur på mina beten men har nu avslutat djurproduktionen            Ska nu ha hästar på mina beten men hinner inte pga sjukdom göra om dem i år       Får jag behålla mina stödrätter till nästa år om jag inte betar mina beten i år                   Mvh Olle
  Svensson Olof
 • Hej Olof!

  Tack för din fråga.

  Du får behålla din stödrätter om du söker gårdsstöd minst vartannat år. Om du inte använder din stödrätter 2 år i rad kommer de att dras in.
  Birgitta Kundtjänst
 • hur för man över stödrätter till en ny arrendator?
  Roland
 • Hej Roland!

  Det gör du genom att använda e-tjänsten för överföring av stödrätter på Mina sidor. Där gör du överföringen direkt.

  Läs om överföring av stödrätter här.
  Birgitta Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.