Till senaste kommentaren

Stödrätter från nationella reserven

Hej!

I min SAM ansökan ska jag söka stöd för första gången och uppfyller både kraven för unga jordbrukare och nystartad verksamhet.

I sammanställningen av min ansökan får jag felmeddelandet "Du har redovisat minst 0,5 hektar mer jordbruksmark i din ansökan än vad du just nu har stödrätter för [...]", men i min ansökan har jag kryssat i att jag vill söka stödrätter ur nationella reserven utifrån unga jordbrukare och nystartad verksamhet.

Jag har förstått det som att eftersom jag söker stödrätter ur nationella reserven behöver jag inte ha skaffat stödrätter på förhand denna ansökan. Felmeddelandet får mig dock att fundera om att jag måste köpa stödrätter även om jag söker ur nationella reserven i min ansökan..? Stämmer det? Ska/kan jag skicka in min ansökan även om felet är kvar?

Kommentarer

 • Hej Julia!

  Tack för din fråga.

  När du söker stödrätter ur nationella reserven i din SAM-ansökan sker en handläggning av stödrätterna separat på Jordbruksverket. Det är därför du får en varning, ej felmeddelande, som säger att du saknar stödrätter. Du kan skicka in din ansökan med varningen.
  Birgitta
 • Hejsan!

  Jag har gjort liknande som frågeställaren över.

  Det jag funderar över är följande.

  När får man veta om man får stödrätter ur nationella reserven eller ej? För får man det inte så måste man ju hinna köpa stödrätter innan detta årets sökperiod är över?

  Kim Andersson
 • Hej Kim!

  Handläggning av stödrätter ansökta ur nationella reserven handläggs under hösten och ett beslutsbrev skickas ut när handläggningen är klar.
  Birgitta
 • okej. Betyder det att jag inte kan söka gårdsstöd i år då ifall jag inte får svar om stödrätter förens i höst?
  Kim Andersson
 • Hej Kim!

  Du söker stöd och får en varning som säger att du inte har stödrätter men skickar in din ansökan.
  Birgitta
 • Kan en person, som t ex ärvt en gård men inte vill bruka den själv, ansöka om att få stödrätter ur nationella reserven och hyra ut stödrätterna samma år som hen ansöker om dom? Eller  måste den som söker ur nationella reserven använda dom själv det år hen får tilldelningen?
  Birgit Fag
 • Hej Birgit!

  Den som söker stödrätterna ur nationella reserven måste använda dem året de söker.
  Jimmy Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.