Till senaste kommentaren

Stödrätter ur den nationella reserven?

Hej!

Jag har nyligen köpt en lantbruksfastighet om cirka 15 ha bete + åker. Denna fastighet saknar stödrätter. Jag kommer att ansöka om stöd till unga lantbrukare i år. Kan jag då söka om att få stödrätter ur den nationella reserven? Kommer dessa stödrätter att finnas kvar till ansökan 2023 och vidare?

Sedan har jag nyligen skickat in begäran till skogsstyrelsen att lägga om 2 ha kalhygge till betesmark. Jag läste någonstans att jag kan ansöka om stöd för marken "om den blivit godkänd". Hur får jag marken godkänd till stöd?

Kommentarer

 • Hej Pernilla!

  Tack för att du kontaktar oss.

  Uppfyller du villkoren för stödet till unga lantbrukare kan du söka ur nationella reserven. Enligt förslaget till stöd och ersättningar i den strategiska planen 2023–2027 kommer systemet med stödrätter att försvinna. Du kan läsa mer om det här.

  Det är din länsstyrelse som handlägger SAM-ansökan och godkänner marken, så ta kontakt med dem gällande den frågan.
  Lena Kundtjänst
 • Hej..jag fattas några stödrätter på mark jag förvärvat.
  Hur stor är chansen att få tilldelning av stödrätter? Är det förenat med några kostnader?

  / Martin
  Martin
 • Hej Martin!

  Om du blir tilldelad stödrätter från den nationella reserven så är det inga kostnader som tillkommer för de stödrätterna.

  Grupperna nystartade och unga jordbrukare är prioriterade grupper i nationella reserven och utsikterna för tilldelning av dem är goda om man uppfyller villkoren.


  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.