Stöd till unga jordbrukare

I villkoren för stödet står det "De här villkoren behöver du följa för att få fullt stöd. Du måste bedriva jordbruk på minst 4 hektar jordbruksmark...."

Då stor del av marken för närvarande är utarrenderad har jag bara kvar ca 2.5 ha. Hur ska man tolka skriften med för att få FULLT stöd, är det möjligt att få stöd ändå men ej fullt stöd? Om man skulle söka detta stödet och få avslag, påverkar det andra stöd som man söker kring t ex betesmark eller är varje del i ansökan fristående?

Kommentarer

 • Hej Thorbjörn!

  Om du inte har minst 4 hektar jordbruksmark, så kan du ändå få stödet till unga jordbrukare utbetalt om du får nötkreatursstöd och det totala beloppet för gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare uppgår till minst 100 euro.

  I vissa fall kan man få avdrag om man inte följer villkoren, exempelvis kan du få tvärvillkorsavdrag på exempelvis 1 % om du inte följer tvärvillkoren.

  Om du söker för mindre än 4 hektar och utnyttjar undantaget som nämns ovan, kan ett avslag på ansökan om stödet till unga jordbrukare vara det som gör att det totala beloppet för gårdsstöd, förgröningsstöd, nötkreatursstöd och stöd till unga jordbrukare hamnar under 100 euro, om du ligger precis på gränsen. Men i övrigt är inget annat stöd beroende av stödet till unga jordbrukare.
  Anna Kundtjänst
 • Tack Anna.

  Så texten kunde egentligen varit utan ordet fullt då den i aktuell syftning inte ger något.

  Tack för förtydligandet.
  Thorbjörn

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.