Startstöd, unga lantbrukare

Hej!
Jag planerar att starta upp en f-skatt och arbeta runt om kring på gårdar. Det är gårdar som i te vill anställa någon men som behöver arbetskraft. Så det är ren arbets tid som utförs, inga investeringar eller åkerägande. På sikt vill jag och min sambo driva en egen gård, är min chans för stöd för ny start och unga lantbrukare förlorade då jag har en f-skatt redan?

Maria Ovesson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Tack för din fråga. Jag kollar upp detta och återkommer till dig när jag har ett svar.
  Sara Kundtjänst
 • Hej, har ni fått fram något svar?
  Mvh Maria
  Maria Ovesson
 • Hej Maria!

  Ja, det går bra att inneha F-skatt för konsultverksamhet. Startstöd får lämnas till sökande som vid ansökningstillfället är yngre än 40 år och för första gången etablerar sig som ägare eller delägare av ett företag som ska bedriva jordbruksverksamhet. Etableringstidpunkten inträffar när den sökande för första gången är ägare eller delägare av ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag och ansvarar för, samt har kontroll över företaget. 

  Enligt det regelverk som gäller nu ska ansökan om startstöd inom landsbygdsprogrammet göras när den sökande för första gången etablerat sig som ägare eller delägare av ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag.

  Så som du beskriver ditt företag kommer du inte att bedriva jordbruksverksamhet. (Du kommer i och för sig att utföra jordbruksverksamhet, men det är inte samma sak.)

  Eftersom företaget inte kommer att bedriva jordbruksverksamhet ses det inte som ett jordbruksföretag. Det kommer därför inte att påverka dina möjligheter till startstöd i framtiden.

  Svaret utgår från de regler som gäller nu. Om regelverket skulle se annorlunda ut vid den tidpunkt du söker startstöd kommer det att vara de reglerna som gäller.

  Mer information om startstöd hittar du på webben.

  Svaret kommer från Landsbygdsstödsenheten och Stödregelenheten. 
  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.