Till senaste kommentaren

Startstöd för unga lantbrukare

Hej.
Min sambo och jag har sedan flera år tillbaka letat gård då vi vill starta upp ett litet lantbruk, tanken är får eller getter, eventuellt köttdjur. Nu har vi inte hittat någon gård och funderar på om vi ska starta upp på befintlig mark som min sambo äger så länge. Det är dock jag som är under 40, måste jag äga för att kunna få startstödet eller kan jag få det ändå? Hur stor behöver marken vara eller hur många djur behöver man ha? Jag har ännu inte gått kurs i lantbruk men vad jag förstår så är det inte ett krav att man gått klart när man söker stödet?
Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Maggan!

  Du kan läsa mer om vilka regler som gäller för startstödet på vår webbplats.

  Det som framgår är bland annat:
  • *Du kan bara få startstödet första gången du etablerar dig som ägare eller delägare av ett företag som ska bedriva jordbruksverksamhet.
  • Företaget vara inriktat på primärproduktion.
  • Förutom gymnasieutbildning ska du ha utbildning inom jordbruk, trädgård eller renskötsel (beroende på vilket företag du äger) på minst 10 veckor, med 20–25 studietimmar i veckan.
  Det är länsstyrelsen i stödmottagarens län som avgör vilka som erhåller startstöd inom länet. Har du frågor kring era förutsättningar för att få startstöd så behöver du kontakta länsstyrelsen.
  Frida Kundtjänst
 • Hej,

  Vilken typ av utbildningar vill ni man ska läsa för att få stödet? Jag har lärt mig en massa genom att läsa själv, provat på olika saker hos befintliga lantbrukare, deltagit i studiecirklar, läst forskningsrapporter och varit med och gjort försök för SLUs räkning. Men inget av det är ju en utbildning i den mening att jag har fått något diplom, bevis eller betyg.

  Har inget företag idag men funderar på att starta ett och satsa på giftfri livsmedelsproduktion i liten skala.
  Kalle
 • Hej Kalle!

  Det är länsstyrelsen som kan svara på de frågorna eftersom det är de som kommer handlägga och besluta om ditt stöd. Så kontakta din länsstyrelse så kan de hjälpa dig vidare.
  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.