Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur redovisas slaktdjurspriserna?

Jag funderar på slaktdjurspriserna och hur det redovisas.
Enligt noteringarna från olika slakterier så är de svenska priserna ungefär som i övriga EU.. Ibland något lägre, men bara marginellt.
Men så läser man officiell statistik (LRF) och där redovisas att svenska avräkningspriser är klart bäst inom EU...???!!
Alltså, jag får inte ihop detta?
Vad ingår i den officiella statistiken?
Enligt information jag fått så är detta de siffror som slakterierna redovisar till SJV.
Vilka kriterier är det som slakterierna använder för denna information?
Är det samma information i hela EU, eller varierar detta? (Som en del påstår).
Och givetvis: Var kan man läsa om hur denna information, dessa siffror, skall hanteras för att få en rättvis beskrivning? Direktiv eller så...

Thomas Gunnarson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Thomas!

    Det som är officiell statistik är den statistik som
    Statistikenheten på Jordbruksverket redovisar.

    Priserna som Statistikenheten redovisar kommer från olika källor. Man bör också ha i åtanke att vi alltid använder fasta basår, det vill säga vikten mellan företagen är densamma under hela basårsperioden. Nu har vi till exempel basår 2015 och det kommer att gälla fram till att vi går över till basår 2020.

    Ekologiska priser ingår ej om inte något annat anges.

    • Livkalvar tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet.
    • Hanungnöt tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet, till detta läggs även diverse tillägg.
    • Ko tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet, till detta läggs även diverse tillägg.
    • Smågrisar tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet, till detta läggs även diverse tillägg/avdrag.
    • Slaktgris tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet, till detta läggs även diverse tillägg.
    • Grisar – klass S, hämtas från de priser som slakterierna skickar in till Jordbruksverket på veckobasis, viktat per vecka, EKO ingår.
    • Grisar – klass E, hämtas från de priser som slakterierna skickar in till Jordbruksverket på veckobasis, viktat per vecka, EKO ingår.
    • Får tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet.
    • Lamm tas från slakteriernas noteringar som ligger på nätet.

    De uppgifter som vi skickar till EU är livkalvar, grisar klass E, grisar klass S och smågrisar.

    Priser från Statistikenheten hittar du här.

    Priser som slakterierna levererar till Jordbruksverket hittar du här (där finns också priser från vissa EU-länder med).

    Och här hittar du priser för hela EU.  
    Anna Kundtjänst
  • OK... men vilka tillägg är det?
    Thomas Gunnarson
  • Hej Thomas!

    Jag kollar upp detta med vår statistikenhet och återkommer så snart jag har ett svar.
    Anna Kundtjänst
  • Hej Thomas!

    Tilläggen består av tillägg för leveransavtal och olika koncept samt ett schablontillägg för transportkostnaden.
    Birgitta Kundtjänst
  • Hur är detta utformat?
    mer i detalj... för annars kan man inte bedöma som enskild vad dessa siffror har för värde!
    Var kan jag läsa om dessa detaljer...
    Thomas Gunnarson
  • Hej Thomas!

    Tillägg för leveransavtal och olika koncept är en mycket snårig djungel. Exakt hur det är uppbyggt skiljer sig mellan olika slakterier. Vill man veta exakt hur det är uppbyggt måste man kontakta de olika slakterierna. Ett slakteri kan ha ett lägre listpris men högre tillägg, medan det motsatta kan vara fallet för ett annat slakteri.
    Lena kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.