Till senaste kommentaren

Skillnad mellan kommunalt vatten och eget vatten?

Hej, Jag undrar om det skiljer sig regelverket åt när det gäller bevattning med kommunalt vatten resp. eget vatten?

tack
Samer Warde

Kommentarer

 • Hej Samer!

  Kort kan man säga att liknande regler gäller, men det är inte helt lika.
  Utifrån din formulering bedömer jag att du menar kommunalt vatten som det vatten som kommer ur kranen när man är kopplad på kommunala nätet och eget vatten, som ur egen brunn.

  Nästa del i frågan är också – vad och hur mycket som ska vattnas. De flesta kommuner inför begränsningar vid låga vattennivåer och då får man vattna t ex grönsakslandet i trädgården, men inte gräsmattan.

  Reglerna för vattenuttag för bevattning baseras mycket på hur mycket man ska bevattna och är ofta baserade på mängder utifrån om man tar ur vattendrag eller ur sjö t ex. Dessa mängder avgör delvis om man behöver söka tillstånd eller anmäla sitt uttag. En annan sak som avgör är hur uttaget påverkar t ex vattendraget. Även ett litet uttag kan ha stor påverkan under vissa förutsättningar och då kan det vara så att man inte får ta ut vatten eller behöver söka tillstånd även för ett litet uttag.

  Tar man av kommunala nätet för att vattna så kan det vara lokala bestämmelser som avgör hur mycket man får ta – det kan finnas gränser och kommuner kan ha tider då de inför begränsningar för att hålla nere förbrukningen om man har sinande vattenmängder. Här skulle jag säga att det kan vara bra att kolla med sin kommun vad som gäller.

  Tar man vatten ur egen brunn är det grundvatten man tar. Bevattning med grundvatten har två nivåer juridiskt – kräver tillstånd eller inget alls, anmälan finns inte för denna typ av uttag. Man kan kort säga att ju större uttag desto större chans att man behöver tillstånd. Dock kan även här ett mindre uttag också kräva tillstånd, om man påverkar andra. Undantaget gäller nämligen endast om man inte påverkar allmänna eller enskilda intressen. Att ta vatten för att vattna i trädgården till en villa bör för det mesta vara okej, men större uttag för att vattna jordbruksmark kan kräva tillstånd.

  Hoppas detta besvarade din fråga, hör av dig om du undrar något ytterligare.
  Maria Kundtjänst
  (Uppdaterad )
 • Tack så mycket Maria för det detaljerat svar. 😀
  Samer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.