Skadade tomatplantor

Hej! Jag har odlat tomater för självhushåll under tio år och aldrig sett så skadade tomatplantor som i år. Jag undrar vad detta är. Kan det vara virus eller något gift i den gödning/jord jag köpt? Går det att säga utifrån bilder? Jag är mycket orolig om det är ett gift, måste jag slänga alla plantor och byta jorden i växthuset? Detta började när jag odlade dem inomhus, och sedan ca två veckor står de i jordbäddar i växthuset. Mvh Caroline Toll
Caroline Toll Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Caroline!

  Vi på Jordbruksverket har fått in bilder på skador på tomatplantor från flera privatpersoner under senaste tiden. En gemensam nämnare för dem har varit att plantorna är gödslade med växtnäring avsedd för ekologisk produktion.

  Tomater reagerar ofta mycket kraftigt på olika störningar så det kan vara svårt att avgöra orsaken utifrån en bild.

  Nu arbetar vi på Jordbruksverket vidare för att försöka ta reda på om vinassen, som är en stor del av innehållet i den ekologiska växtnäringen kan vara skadligt för tomatplantor. Kontrollorganen för ekologisk produktion har ett särskilt ansvar för att gödselmedel certifierade att användas i ekologisk produktion, blir utredda. De arbetar med frågan.

  Om du tror att skador på dina tomatplantor har orsakats av gödselmedlet så bör du vända dig till leverantören i första hand.

  Observera att deformerade blad på tomatplantor kan uppstå av andra orsaker, till exempel:
  • köldskada - tomatplantor är känsliga för låga temperaturer och bladen kan skadas när temperaturen sjunker ner till kring 3-4 grader
  • kraftig näringsbrist
  • dvärgkvalster
  • sjukdomar, till exempel potato spindle tuber viroid, PSTVd. Tänk på att du alltid ska ha ett sundhetsintyg med fröna när du köper tomatfrön på nätet eller när du importerar frön från länder utanför EU.
  • ödem – om plantan har ojämn vattentillgång så kan det leda till att växtceller sprängs. De sprängda cellerna kan synas som korkbildning eller hål i blad.
  • skada av ogräsmedel – tomatplantor är extremt känsliga för vissa ogräsmedel. Lantbrukarna håller därför skyddsavstånd när de bekämpar ogräs på sina åkrar så att de inte skadar odlingar som finns i närheten.
  Vi har mer information på vår webbplats.

  Fritidsodlingens riksorganisation samlar in information om denna typ av skador, så kika gärna in där och anmäl detta.

  Svaret kommer från växtregelenheten.
  Frida Kundtjänst
 • Min areal är över 15 ha och skall ha  3 st odlade grödor, men har 2st.
  Förgröningsstöd och stödrätter räcker till. Blir jag utan gårdsstöd då?
  Anna-Lena Rosdahl
 • Hej Anna-Lena!

  När det gäller SAM-ansökan ska du kontakta din länsstyrelse. Du når dem på tel. 0771-67 00 00 (välj alternativ 2 eller vänta kvar i tonvalet). Om du bor i Västernorrland ringer du istället 0611-34 90 70.

  Vi har nu utökade öppettider för frågor om SAM-ansökan, här kan du se dessa (lägg till länk när webben uppdaterad).
  Birgitta Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.