Till senaste kommentaren

Behöver vi ha växtpass för import av krukväxter och snittblommor från Holland?

Hej!
Vi importerar snitt och krukväxter från en leverantör i Holland som vi sedan säljer till butiker i Sverige. Vad behöver vi anmäla/skaffa för tillstånd?

Andreas Jensen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Växtpassreglerna handlar om att skydda våra odlingar och natur från allvarliga växtskadegörare. Eftersom handeln med växter blivit alltmer global kommer från 14 december 2019 alla växter för plantering kräva växtpass när de flyttas mellan yrkesmässiga aktörer, som till exempel när ni skickar dem till butiker.

  Krukväxter kommer alltså kräva växtpass, men snittblommor kräver i nuläget inte växtpass eftersom vi inom EU bedömt att risken för att växtskadegörare ska spridas med dem är låg.

  Ni som hanterar växter som kräver växtpass ska vara anmälda till Jordbruksverkets register över företag med yrkesmässig verksamhet inom plantor och fröer. Ni kan även behöva tillstånd att utfärda växtpass, beroende på hur växtpassen sitter på växterna när ni tar emot dem och vad ni gör med växterna. Du kan läsa mer om vad som gäller kring vem som behöver utfärda växtpass samt hitta länk till hur man anmäler sig till registret här: https://www.jordbruksverket.se/växtpass
  Lena Kundtjänst
 • Hej!
  Fattar det som att vi behöver registrera oss, så är inne och kollar på registreringen.
  Där måste jag ange vad jag säljer, ange en katalog eller ange en hemsida.
  Vi säljer olika saker varje vecka, så jag vet inte vad jag skall ange?
  Vi köper alltså in av en grossist i Holland och leverar ut till butiker i Sverige, olika växter varje vecka.
  Så vad skall jag fylla i? Vi har varken hemsida eller katalog?
  Mvh Andreas
  Andreas Jensen
 • Hej Andreas!

  Innan du ska registrera dig läs gärna instruktionerna som heter Instruktion för frivillig anmälan av produktion av kruk- och utplanteringsväxter.

  Du kan ange krukväxter eller liknande i fältet för produktion. I fältet för areal skriver du 0 för både hektar och m2 eftersom du inte producerar något och bara säljer.
  Jimmy Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.