Ska du köpa hund eller katt från utlandet? – Tänk på det här

Köp inte smuggelhund. Det finns regler du behöver följa för att ditt nya sällskapsdjur ska komma till Sverige på rätt sätt. Först behöver du bestämma om du ska åka och hämta djuret själv eller om det kommer hit med ombud eller en fraktfirma.

Om du reser med djuret själv så reser det under regelverket för sällskapsdjur, men reser det utan dig som ägare reser det under regelverket för handelsdjur. Om det gäller ett icke listat land utanför EU behöver du kontrollera att landet har ett särskilt handelsgodkännande från EU annars kan man bara ta in en hund eller katt därifrån om man reser dit själv och hämtar den.

Du behöver alltså veta hur landet du köper från är klassat, eftersom reglerna ser lite annorlunda ut beroende på varifrån du köper ditt nya sällskapsdjur.

Läs noga igenom kraven som ställs och vad du behöver göra för att förbereda dig. Är du osäker så ring gärna oss på kundtjänst så hjälper vi dig att reda ut frågetecknen. Använd gärna vår reseguide för hundar och katter.

Det finns inget undantag från kravet på rabiesvaccination och man kan inte söka dispens för att ta hem en hund eller katt innan de rabiesvaccinerats. Det enda land du kan ta in ett djur från som inte är rabiesvaccinerat är Norge.

Tänk på att du kan behöva betala moms i Tullen om du köper hund från ett land utanför EU.

Glöm inte att du ska registrera hunden i vårt Hundregister.
 
Nedan hittar du de olika kraven beroende på din situation:
Sällskapsdjur
Från annat EU-land och länder med EU-villkor
Från listade länder
Från länder som inte är listade
 
Handelsdjur
Från annat EU-land och länder med EU-villkor
Från listade länder
Från länder som inte är listade

Användbara länkar
Reseguiden
Frågor och svar
Tullverket
Intygsblanketter
Entry Points i EU
Gränskontroll i Sverige
Gränskontroller inom EU
Kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.