Ska du köpa hund eller katt från utlandet? – Tänk på det här

Köp inte smuggelhund. Det finns regler du behöver följa för att ditt nya sällskapsdjur ska komma till Sverige på rätt sätt. Först behöver du bestämma om du ska åka och hämta djuret själv eller om det kommer hit med ombud eller en fraktfirma.

Det finns många saker som du måste tänka på om du ska köpa en hund eller katt från utlandet. Om det gäller ett land utanför EU som inte har rabiessituationen under kontroll behöver du kontrollera att landet har ett särskilt handelsgodkännande från EU annars kan man bara ta in en hund eller katt därifrån genom att resa dit själv och hämtar den. Du hittar dessa länder under avsnittet Fler regler för djur som ska byta ägare, reser utan sin ägare eller reser i en grupp på fler än 5, på katt eller hund.

Du behöver alltså veta hur rabiessituationen i landet du köper ifrån är klassat om det inte är ett EU-land, eftersom reglerna ser annorlunda ut beroende på varifrån du köper ditt nya sällskapsdjur. Här hittar du indelningen av EU-länder och länder med EU-villkor, länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs och länder utan för EU där rabiessituationen inte är under kontroll.

Läs noga igenom kraven som ställs och vad du behöver göra för att förbereda dig. Är du osäker så ring gärna oss på kundtjänst så hjälper vi dig att reda ut frågetecknen. Använd gärna vår reseguide för hundar och katter.

Det finns inget undantag från kravet på rabiesvaccination och man kan inte söka dispens för att ta hem en hund eller katt innan de rabiesvaccinerats. Det enda land du kan ta in ett djur från som inte är rabiesvaccinerat är Norge.

Tänk på att du kan behöva betala moms i Tullen om du köper hund eller katt från ett land utanför EU.

Glöm inte att du ska registrera hunden i vårt Hundregister.


Nedan hittar du de olika kraven beroende på din situation:
För katter:
Från annat EU-land och länder med EU-villkor
Från länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs
Från länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll
Om du inte har möjlighet att resa och hämta katten själv ska du också läsa under avsnittet Fler regler för katter som ska byta ägare, reser utan sin ägare eller reser i en grupp på fler än 5 katter. Det är extra viktigt från länder utanför EU som inte har rabiessituationen under kontroll att du kollar så att landet du vill importera ifrån har handelsgodkännande med EU. Dessa står högst upp i sektionen.

För hundar:
Från annat EU-land och länder med EU-villkor
Från land utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs
Från land utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll
Om du inte har möjlighet att resa och hämta hunden själv ska du läsa också under avsnittet Fler regler för hundar som ska byta ägare, reser utan sin ägare eller reser i en grupp på fler än 5 hundar. Det är extra viktigt från länder utanför EU som inte har rabiessituationen under kontroll att du kollar så att landet du vill importera ifrån har handelsgodkännande med EU. Dessa står högst upp i sektionen.

Användbara länkar
Reseguiden
Tullverket
Intygsblanketter
Entry Points i EU
Gränskontroll i Sverige
Gränskontroller inom EU
Kundtjänst (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.