Sjukdomsutbrott bland hundar i Norge

Ingen ny information har tillkommit från SVA (2019-10-22). 

Just nu kommer många frågor till Jordbruksverket angående uppgifter i pressen om sjukdomsfall i Norge. Jordbruksverket följer utvecklingen tillsammans med övriga ansvariga myndigheter. Varför just de hundar som diskuterats i media insjuknat är fortfarande okänt, men undersökningar pågår i Norge.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har hittills inte några uppgifter som visar att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle innebära någon risk för hundar i Sverige. När det finns ny information kommer SVA informera om det på sin webbplats.

Det finns inga restriktioner från någon myndighet om att åka över gränsen. Som alltid ska man tänka på smittskyddet när man reser – inte resa med sjuka djur, inte låta sina djur hälsa på andra och undvika närkontakt med andra hundar.

Svenska Kennelklubben har beslutat att inte tillåta att norska hundar deltar på utställningar och tävlingar i Sverige tills vidare. Norsk Kennel Klub ställer in alla tävlingar i Norge under den kommande helgen.

Har du frågor och funderingar kring din hunds hälsa och om det är något speciellt som händer i ditt närområde: kontakta veterinär.

Var lite extra uppmärksam om din hund får symptom liknande den som de norska hundarna haft (blodig diarré eller nedsatt allmänkondition) och kontakta i så fall veterinär, djursjukhus eller motsvarande omedelbart.

Mer information hittar du på sidan Sjuka hundar i Norge

Du kan följa utvecklingen i Norge på veterinärinstitutets webbplats

Du hittar även aktuell information om detta på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats

Kundtjänst Rapportera olämpligt innehåll
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.