Saminternet karta och skiften

Hej! Är ny på saminternet och har -17 sökt bidrag för mina får hotade husdjursraser. Kan jag nu lägga till fler får i år då de blivit tillräckligt gamla för att söka bidrag för? Hur gör jag i såfall då? Det finns heller ingen karta eller skifte med på min sida. Hur lägger jag till den?
MVH Maria
Maria Gustavsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Miljöersättningen hotade husdjursraser är en av få ersättningar som inte går att söka i SAM Internet. Man söker istället på en blankett som skickas till jordbrukarstödsenheten här på Jordbruksverket.

  Det finns mer info om hur man får öka och minska sitt åtagande på vår webb, under länken hotade husdjursraser

  Kontakta din länsstyrelse när det gäller kartorna.
  Maria Kundtjänst
 • Hej
  Vill gå in på fliken " karta skiften" som är helt blank har sökt innan för att hämta in uppgifter ??
  Vad göra ?
  Tor S
 • Varför kan jag inte se alla mina block, bara åkermark inte betesmark?
  Bength Hägglund
 • Hej!

  För att kunna svara på detta behöver vi mer information, såsom kundnummer.

  Det bästa är om du kontaktar oss via vårt tekniska formulär

  Svaret kommer från SAM internetsupporten.
  Jimmy Kundtjänst
 • Varför importeras inte skiftesuppgifter från föregående år på vissa block det har fungerat varje år tidigare?

  Micke
  Micke
 • Hej Micke!

  Vi har i år gjort en del ändringar när du väljer att hämta uppgifter från föregående år. Skiftena i SAM internet har under en lång tid inte varit tillräckligt exakta. Detta har i många fall berott på att när man har hämtat in skiften på block som har ändrats har man inte ritat om skiftet, utan bara justerat i den ansökta arealen.

  För att följa EU:s regelkrav på noggrannhet har vi i år skärpt kraven för hur mycket ett skifte får ligga utanför blockets gräns, samt hur mycket skiftena får överlappa inom blocket. Är det för stor skillnad hämtar vi inte skiftena från föregående år, utan då får man själv rita om skiftena på de blocken. Använd gärna funktionen auto-rita skifte när du ska ändra ett skifte på ett block. Om det finns flera skiften på blocket ska man använda funktionen ändra eller dela skifte.

  Här kan du läsa mer om detta.


  Jimmy Kundtjänst
 • Hej.
  Det är väldigt svårt att rita in ett skifte för att dela ett block, jag har gått på
  dela block och då blir det en röd punkt men den drar med sig kantlinjen?
  Gunvor Andersson
 • Hej Gunvor!

  Du kan använda vårt tekniska formulär och där beskriva ditt problem. Anger du ditt telefonnummer så kan vår SAM-internet support ringa upp dig och guida dig hur du ska göra.

  Här hittar du vårt tekniska formulär.
  Sara Kundtjänst
 • HUR KOMMER DET SIG ATT NÄSTAN ALLA AREALER SKIFTAR I ERA UPPGIFTER
  När jag fyller i åkerareal säger ni att det är fel på ex 100 kvadratmeter! Och jag måste ändra till det nya för att få igenom min ansökan??? Gärdet är ju hela tiden detsamma- det har varken vuxit eller krympt under det gångna året!! Helt obegripligt att man måste ändra detta varje år för o få igenom ansökan...är det skuggor på era flygfoton som gör detta- olika tidpunketer ger olika skuggor????
  Arealen är ju en gång uppmätt och godkänd av er.
  Kurt Forslund
 • Hej Kurt!

  På vår webbsida kan du läsa mer om vårt arbete med att uppdatera blocken.

     Catrin
 • Jag kan inte fylla i arealen på blocket efter att jag fyllt i markanvändningen. Den brukade arealen är samma som på skiftet, som står med tydliga siffror bredvid rutan men i rutan kan jag inte skriva in det och kan därmed inte fortsätta ansökan.

  Karin Graaf
 • Hej Karin!

  Om det inte går att fylla i rutan med areal i Ange Gröda och Stöd kan man testa att använda en annan webbläsare. Vi har ett känt fel att det strular med just den rutan i vissa webbläsare. Chrome brukar fungera bra.
  Ingela Kundtjänst
 • Föklara hur man delar ett skifte på ett block
  carina augustinsson
 • Hej Carina

  För att dela ett skifte så markerar du skiftet, går upp under menyn Skifte och väljer Ändra eller dela skifte alternativt högerklickar på skiftet och väljer Ändra eller dela skifte.

   

  I den nya dialogruta som kommer upp är ditt skifte nu markerat. Panorera i rutan så du ser var du ska dela ditt skifte. Klicka på knappen Dela uppe i vänstra kanten. Nu får du en blå prick vid muspekaren.

  Denna prick fäster du  med ett vänsterklick någonstans utanför skiftet i anslutning till där du vill dela. Nu får du en blå linje mellan startpunkten och till din muspekare. Genom att klicka och fästa den blåa linjen fler gånger kan du dra den blåa linjen igenom skiftet, när du gått igenom skiftet avslutar du delningen genom att dubbelklicka utanför skiftet. Nu ska skiftet vara delat. Är du nöjd med delningen så spara annars börja om.

  Det är viktigt att både startpunkt och slutpunkt ligger utanför det skifte du ska dela samt att den blåa linjen inte korsar sig själv.

  Det finns en film på vårt hemsida som visar hur du gör. Du hittar den här.  Yvonne Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.