Rosor från icke EU-land


Är det så illa att man inte ens får ta med sig en bukett rosor ?
Hur är det med Tomater odlade på Kanarieöarna ?
Vad gäller för fisk och mejeriprodukter?
Frågorna gäller privat bruk
Gunilla Sköld Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gunilla!

  Tack för att du kontaktar oss. Vad tänker du på? Är det växter eller växtprodukter från utanför EU? Vi behöver veta från vilket land du vill ta in rosor och animaliska livsmedel för att kunna svara på din fråga.

  Kanarieöarna räknas inte som EU när det gäller växter och växtprodukter och därför behöver du sundhetscertifikat för att ta in tomater därifrån, även för privat bruk.

  Du kan läsa mer om att ta in växter från andra länder på vår webbplats.
  Maria Kundtjänst
 • Frågan gällde  vad man får ta in från icke EU -land till Sverige. i detta fallet Norge  -Sverige
  Gunilla Sköld
 • Hej igen!

  Ja, om du tar in rosor från Norge så behöver du ett sundhetscertifikat på dessa. Ett sundhetscertifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i exportlandet utfärdar efter att de har inspekterat växterna eller växtprodukterna. Sundhetscertifikatet intygar att växterna eller växtprodukterna uppfyller importlandets krav på frihet från växtskadegörare.

  Kontakta i första hand din leverantör. Leverantören kontaktar växtskyddsmyndigheten i exportlandet för att få ett sundhetscertifikat för en växt eller växtprodukt som du ska ta in i EU.

  När växterna kommer till Sverige kontrollerar Jordbruksverket sundhetscertifikatet och växten eller växtprodukten. Om varorna inte uppfyller kraven kan vi vägra införsel eller se till att varorna förstörs. För att få kontroll måste du anmäla importen till Jordbruksverket senast klockan 13.00 vardagen före sändningen kommer. Kontakta växtkontrollenheten så skickar vi information om hur du ska gå tillväga. Kontrollen ska ske i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Landvetter, Stockholm eller Arlanda.

  Jordbruksverket ska kontrollera varorna även om de skickas med post eller annan frakt. Eftersom du själv inte är närvarande när försändelsen når tullen måste du på annat sätt se till att sundhetscertifikat och eventuella tillstånd finns tillgängliga vid tullens och Jordbruksverkets kontroll. De kan till exempel ligga i förpackningen.

  Läs mer på sidan med e-tjänsten Anmäla import av frukter, grönsaker och andra växtprodukter. Kontakta växtkontrollenheten om du har specifika frågor om rutinerna kring växtskyddskontrollen.

  Du hittar informationen om detta på vår webbplats som jag hänvisade till i mitt förra svar. 

  Maria Kundtjänst
 • Tack för utförligt svar . Gäller samma regler för privat bruk , ex  en bukett rosor? hur är det med livsmedel  för privat bruk ?
  Gunilla Sköld
 • Hej Gunilla!

  Ja, det gäller samma regler för privat bruk, om du till exempel vill ta hit en bukett med rosor från Norge.

  Vad är det för livsmedel du funderar över?

  Använd gärna vår handelsguide, så kanske du hittar svar på dina frågor där.
  Sara Kundtjänst
 • Jag brukar köpa mejerivaror, grösaker  och fisk/skaldjur i Norge.  Plus rosor. Från när  var det  ej tillåtet . Är jag en smugglare ?
  Gunilla Sköld
 • Hej Gunilla!


  De nya reglerna för växter och växtprodukter trädde i kraft 14 december 2019. När det gäller livsmedel från EU samt från Andorra, Island, Liechtenstein, Norge, San Marino och Schweiz får du föra in alla typer av livsmedel oavsett vikt för personligt bruk. Du hittar information om vad som gäller införsel av livsmedel för personligt bruk här.
  Roger Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.