resa till Litauen

Hej ! Jag planerar att flyga med min hund från Danmark till Litauen att ha semester men jag bor i Sverige. Jag har alla vaccinationer, EU pass och mikrochip. Men min fråga är om jag behöver hälsoundersökning innan resa för min hund som är markerad i EU pass? När jag kontaktade veterinär frågade de om jag behöver officiell veterinär men jag vet inte det också. Vad är skillnaden mellan oficiell och inte oficiell i Sverige?
Kristina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kristina!

  Vi kan bara svara med säkerhet om vad som krävs för att resa tillbaka in i Sverige, du behöver kolla med både Danmark och Litauens veterinärmyndigheter för att veta vad de ställer för införselkrav.

  De officiella veterinärerna i Sverige är Distriktsveterinärerna.

  Införselkraven som ställs för att resa in i Sverige från ett EU-land är följande:
  • Djuret ska vara id-märkt.
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies.
  • Djuret ska ha ett EU-pass för sällskapsdjur.
  • Djuret ska anmälas hos tullen.
  De här införselkraven gäller när du som är ägare reser tillsammans med djuret eller reser samma väg inom 5 dagar från djurets resa. Här kan du läsa mer om införselkraven från ett land inom EU. Använd gärna vår Reseguide för hundar och katter.

  Du kan läsa mer om hur du anmäler ditt djur till tullen på Tullverkets webbplats.
  Det finns inget krav på avmaskning. Om du misstänker att din hund kan ha blivit utsatt för dvärgbandmask så är det bra om du avmaskar den.

  Reser djuret utan sin ägare? Det är andra införselkrav om du reser med fler än 5 djur, djuret reser utan sin ägare eller om djuret ska byta ägare efter införseln. Då gäller i stället kraven för handelsdjur. Här kan du läsa mer om kraven för handelsdjur.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.