Registrering och slakt

Jag vill köpa ett föl. Uppfödaren har varit sjuk och missat att regga fölet inom 6 månader.
Hon säger att nu kan inte hästen slaktas, enligt avelsföreningen. För mig är det horribelt, om inte en häst som man måste slakta inte kan gå in i matkedjan, om den inte fått något icke-tillåtet medel. Blir man tvungen att äta upp den själv, eller har ni andra ideér på hur man slaktar en häst, som man fortfarande kan använda köttet på när den tiden kommer?
Dessutom kommer värdet att sjunka för att den måste destrueras, för då kommer folk att tro att det är/varit något fel på hästen. Så den blir väl osäljbar, även om den är frisk. Destruktion är dyrt, och det blir nog inte billigare med tiden.
Vad skulle anledningen var till ett så dumt påhitt?


Kommentarer

 • Hej,

  Enligt Föreskrifter om ändring i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2021:13) om registrering, godkännande, spårbarhet, förflyttning, införsel samt export med avseende på djurhälsa (SJVFS 2021:38) 2 kap. 24 § står följande:

  Ansökan om identitetshandling för hästdjur som föds i Sverige ska göras hos ett organ som utfärdar sådana handlingar senast
  1. den 31 december om fölet föddes mellan den 1 januari och den 30 juni samma år, eller
  2. inom sex månader om fölet föddes mellan den 1 juli och den 31 december.

  Har man ansökt om hästpass senare än vad som anges ovan ska fölet få ett så kallat duplikatpass. En häst som får ett duplikatpass får inte gå in i livsmedelskedjan. Denna regel har funnits sedan 2009 i Sverige och det har inte funnits anledning att ändra på den.
  Lena Kundtjänst
 • Jag vill inte ha ett duplikatpass, han har inte gjort sig förtjänt av ett sådant, han har inte fått något medel eller liknade.
  Vad tråkigt att ni vill göra honom värdelös från början.
  Jag får väl äta upp honom själv då, för mat är det tänkt att han ska bli när den tiden kommer.
  Problemet är om jag vill sälja honom.
  Han är ett föl, varför döma ett föl?
  AHE

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.